Jačanje saradnje zemalja regiona u oblasti javne uprave

Bez autora
Dec 11 2012

Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ponovio je danas u Sarajevu da je jedan od prioriteta Vlade Srbije borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.Selaković je na ministarskom sastanku Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), koji se održava u Sarajevu, naveo da je takvo opredeljenje Vlade naišlo na odobravanje građana i istakao da u tom poslu predstoji izgradnja efikasnog sistema mehanizama za borbu protiv korupcije.

Jačanje saradnje zemalja regiona u oblasti javne upraveMinistar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ponovio je danas u Sarajevu da je jedan od prioriteta Vlade Srbije borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Selaković je na ministarskom sastanku Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), koji se održava u Sarajevu, naveo da je takvo opredeljenje Vlade naišlo na odobravanje građana i istakao da u tom poslu predstoji izgradnja efikasnog sistema mehanizama za borbu protiv korupcije.

On je saopštio da je u državama bivše Jugoslavije korupcija veoma prisutna u oblasti zapošljavanja, zbog čega mlade i obrazovane osobe odlaze u razvijenije zemlje, i napomenuo da se u borbi protiv korupcije može uraditi mnogo više.

Kada pokažete, kao što su pokazale neke zemlje regiona, da ne postoje nedodirljivi i da zakon važi jednako za sve, onda korupciji u takvom okruženju nema mesta, naglasio je ministar.

Cilj današnjeg sastanka Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou bilo je utvrđivanje rezultata dosadašnje reforme javne uprave i evropskih integracija na zapadnom Balkanu.

Reforma javne uprave je, uz evropske integracije, najvažniji proces za administraciju, a ta dva procesa smatraju se prioritetima vlada država zapadnog Balkana.

Direktor ReSPA Suad Musić saopštio je da su danas usvojeni dokumenti koji se odnose na strateški razvoj ove organizacije, program rada za 2012. godinu i potrebne finansijske odluke u vezi sa budžetom za narednu godinu, ali i programske i finansijske orijentacije za period od 2013. do 2015. godine.

On je istakao značaj razmene međusobnih iskustava kako zemalja u regionu, tako i sa zemljama EU, i dodao da se globalizacijom i savremenim trendovima znatno menjaju okruženje u kojem se posluje i uloga države i društva, pa javna uprava u skladu sa tim treba da doprinese što efikasnijem prilagođavanju svake države tim promenama.

ReSPA je međunarodna organizacija formirana na inicijativu Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koja radi na podsticanju i jačanju regionalne saradnje u oblasti javne uprave.

Ovogodišnji predsedavajući ReSPA je Bosna i Hercegovina, nakon koje će predsedavanje preuzeti Hrvatska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik