Japanski gigant "Nidek" gradi novi pogon u Novom Sadu

Bez autora
Jul 04 2022

U radnoj zoni IV u Novom Sadu danas je počela gradnja drugog pogona japanskog Nideka koji bi trebalo da bude završen početkom 2023. godine.

Kako je saopšteno prilikom polaganja kamena temeljca, novi pogon "Nidec Elesys Corporation" se gradi na 36.000 kvadrata i za početak tu će raditi 100 ljudi, a u planu je da ima 200 zaposlenih. U ovom pogonu će se proizvoditi inverteri i elektronski kontrolori za automobile.

Početak gradnje je usledio sedam meseci nakon što je počela izgradnja prvog pogona "Nidec Electric Motor" od 26.000 kvadrata, a čiji se završetak očekuje do oktobra ove godine. U toj prvoj fabrici će se proizvoditi elektro-motori, i kada sve bude završeno, zapošljavaće 300 radnika.

Oba postrojenja gradi "CTP Invest" koji je prošle godine neposrednom pogodbom od Republike i Grada kupio 21 hektar po ceni od 993,6 miliona dinara. Kompanija "CTP" se bavi gradnjom industrijskih parkova i potom te prostore iznajmljuje raznim firmama za fabrike, skladišta i slično, što je slučaj i sa Nidekom sa kojim imaju višegodišnji ugovor.

Kažimo i da nije rečeno kolika je vrednost gradnje drugog pogona, a podsetimo da je u decembru rečeno da je gradnja prvog fabričkog postrojenja vredna 250 miliona evra i da je Nidekov plan da u Srbiju u dužem periodu ukupno uloži milijardu evra.

Gradonačelnik Miloš Vučević je ocenio da će Novi Sad uskoro biti bogatiji za još jednu fabriku koja je od značaja za automobilsku industriju u čitavoj Evropi.

Koliko već u decembru smo položili kamen temeljac za prvu fabriku ovog giganta i evo u julu smo zajedno obišli taj fantastični prostor, koji će uskoro moći da zaposli radnike.

Ostali su još neki sitni radovi i zaista sam ponosan što smo pokazali da mi u Srbiji imamo vredne ruke poput naših prijatelja iz Japana, koji su, očigledno zadovoljni našom efikasnošću, odlučili da još više ulažu u Novi Sad i da danas postavimo još jedan kamen temeljac za novu fabriku.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje ove prve fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek", naveo je Vučević.

Predstavnici japanskog Nideka su se zahvalili Novom Sadu i Srbiji na podršci i najavili da će nastaviti da šire svoje poslovanje i zapošljavaju domaće kadrove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik