Javne nabavke: Ušteda na čekanju

Bez autora
Nov 25 2012

Korupcija u javnim nabavkama u Srbiji godišnje odnese i do 600 miliona evra. Novo zakonsko rešenje, koje bi trebalo značajno da smanji gubitke u ovoj oblasti, u najboljem slučaju, pred poslanicima će se naći u decembru. Kako stvari sada stoje, primena novih pravila ne može se očekivati pre - 1. aprila sledeće godine.Ranije verzije ovog dokumenta predviđale su da će primena početi punih sedam meseci posle usvajanja u Skupštini. U tom slučaju bi veći deo 2013. godine za uštede bio - izgubljen.

Javne nabavke: Ušteda na čekanjuKorupcija u javnim nabavkama u Srbiji godišnje odnese i do 600 miliona evra. Novo zakonsko rešenje, koje bi trebalo značajno da smanji gubitke u ovoj oblasti, u najboljem slučaju, pred poslanicima će se naći u decembru. Kako stvari sada stoje, primena novih pravila ne može se očekivati pre - 1. aprila sledeće godine.

Ranije verzije ovog dokumenta predviđale su da će primena početi punih sedam meseci posle usvajanja u Skupštini. U tom slučaju bi veći deo 2013. godine za uštede bio - izgubljen.

- Očekujemo da će Zakon o javnim nabavkama biti usvojen polovinom decembra, a primena bi, kako stoji u poslednjoj veriziji, trebalo da počne 1. aprila - kaže Saša Varinac, autor studije "Korupcijska mapa javnih nabavki".

- Tri i po meseca bi moglo da bude dovoljno da se ljudi pripreme. Teško je govoriti o uštedama. Ja lično stvarno ne bih mogao da ih proračunam. Važno je da će procedure biti pojednostavljene, kontrola pojačana i imaće niz antikorupcijskih odredbi.

U sadašnjem zakonu zloupotrebljavala se mogućnost izuzimanja iz zakona. Ovaj predlog predviđa da svi moraju da dostave plan šta nameravju da nabave, a Uprava za javne nabavke tako može preventivno da deluje. Uprava će sada moći i da kontroliše sprovođenje javne nabavke, što do sada nije bio slučaj.

- Niz odredaba ovog zakona će regulisati sukob interesa i to je jedan deo antikorupcijskih mera - dodaje Varinac.

- Predlog novog zakona predviđa "građanskog nadzornika", osobu koja ima društveni ugled i veliko iskustvo u javnim nabavkama. On će nadgledati svaku nabavku veću od 700 miliona dinara. Državna revizorska institucija će od naredne godine kontrolisati i svrsishodnost raspisanih javnih nabavki. Kontrolisaće da li je kupovina bila neophodna i opravdana.

Nacrt predviđa i veće nadležnosti Komisije za zaštitu prava ponuđača. Ona će moći da izriče kazne za naručioce nabavke. Novi zakon bi trebalo da onemogući naručioca da, u dogovoru sa ponuđačem, formira ponudu koja favorizuje određenu firmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik