Jednak tretman za domaće i strane investitore

Bez autora
Dec 10 2012

Zahvaljujući Uredbi o privlačenju direktnih investicija, 2006. godine počela je dodela podsticaja za investitore. Do sada je finansirano blizu 220 projekata, kojima je otvoreno više od 40.000 radnih mesta. Podsticaji pri zapošljavanju jednako važe i za domaće i strane kompanije.Do sada je 115 domaćih kompanija dobilo podsticaje naspram 107 stranih firmi. Prosečno vreme povraćaja sredstava u budžet Srbije je 17 meseci.

Jednak tretman za domaće i strane investitoreZahvaljujući Uredbi o privlačenju direktnih investicija, 2006. godine počela je dodela podsticaja za investitore. Do sada je finansirano blizu 220 projekata, kojima je otvoreno više od 40.000 radnih mesta.

Podsticaji pri zapošljavanju jednako važe i za domaće i strane kompanije. Prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), do sada je 115 domaćih kompanija dobilo podsticaje naspram 107 stranih firmi. Prosečno vreme povraćaja sredstava u budžet Srbije je 17 meseci.

Ne samo da je je podsticajima obezbeđeno zapošljavanje, već je država kroz poreze i doprinose obezbedila dodatne budžetske prihode. Naime, na dinar podsticaja koje daje SIEPA, vraća se 7 dinara kroz poreze i doprinose na zarade.

Bespovratna finansijska sredstva mogu se dodeliti domaćim ili međunarodnim kompanijama za finansiranje investicionih projekata u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine i za strateške projekte iz oblasti turizma.

Za greenfield i brownfield projekte u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekte iz oblasti turizma, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu od 4.000 do 10.000 evra po svakom radniku zaposlenom na neodređeno vreme u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava.

Za projekte od posebnog značaja - investicije čija vrednost iznosi najmanje 200 miliona evra i kojom se obezbeđuje otvaranje najmanje 1.000 novih radnih mesta, u periodu od najviše deset godina, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu do 17 posto ukupne vrednosti investicije.

Za velike investicione projekte - investicije čija vrednost iznosi najmanje 50 miliona evra i kojom se obezbeđuje otvaranje najmanje 300 novih radnih mesta, u periodu od najviše deset godina, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu do 20 posto ukupne vrednosti investicije.

Za srednje investicione projekte - investicije čija vrednost iznosi najmanje 50 miliona evra i kojom se obezbeđuje otvaranje najmanje 150 novih radnih mesta, u periodu od najviše deset godina, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu do 10 posto ukupne vrednosti investicije.

SIEPA je do sada objavila 16 poziva u okviru kojih je dodeljeno 252 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik