Kina učestvuje u realizaciji projekta izgradnje plovnog kanala Beograd – Solun

Bez autora
Jan 20 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević, boraviće u periodu od 21. do 27. januara 2013. godine u radnoj poseti Narodnoj Republici Kini. Ministar će se prilikom boravka u Pekingu sastati sa zvaničnicima kineske Vlade i predstavnicima kompanija, koje su pokazale zainteresovanost za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji projekta izgradnje plovnog kanala Beograd – Solun. Ovaj infrastukturni projekat, značajan je ne samo za Srbiju i Balkan, nego i šire, s obzirom da je predviđeno da prolazi kroz Republiku Srbiju, dalje preko teritorije Republike Makedonije do luke Solun u Grčkoj. Prilikom posete, dogovoriće se potpisivanje Protokola o razumevanju sa državnom kineskom kompanijom “China Gezhouba Group Corporation”, na osnovu koga će potom biti urađena studija izvodljivosti projekta.

Kina želi partnerstvo na realizaciji projekta izgradnje plovnog kanala Beograd – SolunMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević, boraviće u periodu od 21. do 27. januara 2013. godine u radnoj poseti Narodnoj Republici Kini.

Ministar će se prilikom boravka u Pekingu sastati sa zvaničnicima kineske Vlade i predstavnicima kompanija, koje su pokazale zainteresovanost za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji projekta izgradnje plovnog kanala Beograd – Solun.

Ovaj infrastukturni projekat, značajan je ne samo za Srbiju i Balkan, nego i šire, s obzirom da je predviđeno da prolazi kroz Republiku Srbiju, dalje preko teritorije Republike Makedonije do luke Solun u Grčkoj.

Prilikom posete, dogovoriće se potpisivanje Protokola o razumevanju sa državnom kineskom kompanijom “China Gezhouba Group Corporation”,  na osnovu koga će potom biti urađena studija izvodljivosti projekta.

Ministar je najavio da će Ministarstvo pristupiti izradi prostornog plana područja posebne namene za projekat. Prostorni plan za projekat koji će se zvati plovni kanal Beograd – Solun, treba da pokrije površinu od oko 10.500 kvadratnih kilometara, koji će znatno promeniti ekonomske, političke, geostrateške i geopolitičke odnose u Evropi, istovremeno obuhvatajući stanovništvo na području od Nemačke do Egejskog mora.

Ono što je posebno značajno jeste potreba da Srbija prepozna svoj interes i da na realizaciji projekta, u što većem obimu, budu angažovane domaće kompanije.

Projekat predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije i veoma je važno da je na najbolji mogući način iskoristimo, rekao je ministar Bačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik