Kina - Usporavanje na brzim prugama zbog opasnosti

Bez autora
Apr 14 2011

Kina usporava svoje super vozove posle pritužbi da je reprezentativni železnički sistem opasno brz i suviše skup. Brze pruge su projekt nacionalog prestiža sa ciljem da pokažu kinesku tehnološku moć i rastuće bogatstvo, što politički osteljivim čini svaku odluku ka svođenju šteta na manju meru.Ipak, na najbržim prugama vozovi će usporiti sa 350 kilometara na sat na 300 kilometara na sat od 1. jula. Manja brzina će obezbediti veću sigurnost. Istovremeno će omogućiti veći raspon u ceni karata zanovan na tržisnim principima.

Kina - Usporavanje na brzim prugama zbog opasnostiKina usporava svoje super vozove posle pritužbi da je reprezentativni železnički sistem opasno brz i suviše skup.

Brze pruge su projekt nacionalog prestiža sa ciljem da pokažu kinesku tehnološku moć i rastuće bogatstvo, što politički osteljivim čini svaku odluku ka svođenju šteta na manju meru.

Ipak, na najbržim prugama vozovi će usporiti sa 350 kilometara na sat na 300 kilometara na sat od 1. jula, izjavio je danas ministar železnica Šeng Guangzu glasilu komunističke partije Žeminžibao.

Šeng je naimenovan u februaru pošto je njegov predhodnik otpušten zbog istrage o korupciji.

"Manja brzina će obezbediti veću sigurnost", kaže Šeng.

"Istovremeno će omogućiti veći raspon u ceni karata zanovan na tržisnim principima".

Ministar nije nagovestio mogućnost da Peking umanji ambiciozne planove gradnje novih hiljada kilometara brzih pruga.

Vlada je naznačila moguću promenu kada su državni mediji početkom ove godije počeli da objavljuju pritužbe, pre svega na cenu vožnje.

Brzi vozovi su nazvani "neverovatno rizičnim" a kaže se i da je "železnička groznica" izazvana pre politčkim nego tržišnim potrebama.

Kina ima najveću železničku mrežu na svetu, sa 91.000 kilometara pruga i 3,2 miliona zaposenih. Ali, obični vozovi su prekrcani putnicima i tovarom i sve se glasnije govori da bi novac mogao bolje da se potroši na širenje jeftinijih, sporijih linija.

Vlada predviđa ulaganje od 700 milijardi juana (106 milijardi dolara) u železnice ove godine. Zvaničnici kažu da će mreža brzih pruga dostići 13.000 kilometara do kraja 2011, a 16.000 kilometara do 2020. Ključni projekt je brza linija Peking-Šangaj duga 1.318 kilmetara koja će koštati 215 milijardi juana (32,5 milijarde dolara) i koja treba da se otvori iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik