Kinezi bi da grade plovni put Dunav – Morava – Vardar

Bez autora
Nov 27 2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević sastao se danas u zgradi Vlade Srbije sa predstavnicima kineske kompanije “China International Water and Electric Corp“. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva mr Tomislav Šubaranovići. Delegaciju kineske kompanije predvodio je direktor Liu Yenxue, koju su pored članova kompanije činili i predstavnici Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu. Tema sastanka bio je razgovor o mogućoj izgradnji plovnog puta Dunav – Morava – Vardar, koji bi povezivao Srbiju, Makedoniju, Grčku sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta. Realizacijomovog istorijski značajnog projekta, pored plovnog povezivanja pomenutih zemalja, stvaraju se uslovi za razvoj Srbije u oblasti saobraćaja i energetike, s obzirom da se na datom prostoru otvara mogućnost za izgradnju pet do sedam hidroelektrana ukupne snage 350-400 megavata.

Kinezi bi da grade plovni put Dunav – Morava – VardarMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević sastao se danas u zgradi Vlade Srbije sa predstavnicima kineske kompanije “China International Water and Electric Corp“.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva mr Tomislav Šubaranovići. Delegaciju kineske kompanije predvodio je direktor Liu Yenxue, koju su pored članova kompanije činili i predstavnici Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Tema sastanka bio je razgovor o mogućoj izgradnji plovnog puta Dunav – Morava – Vardar, koji bi povezivao Srbiju, Makedoniju, Grčku sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta.

Po rečima prof. dr Bačevića realizacijomovog istorijski značajnog projekta, pored plovnog povezivanja pomenutih zemalja, stvaraju se uslovi za razvoj Srbije u oblasti saobraćaja i energetike, s obzirom da se na datom prostoru otvara mogućnost za izgradnju pet do sedam hidroelektrana ukupne snage 350-400 megavata. Izgradnjom irigacionih sistema na obalama Morave poboljšavaju se uslovi za razvoj poljoprivrede i privrede u celini. Na obalama Morave je najgušća koncentracija stanovništva i naselja u Srbiji, a samim tim i infrastrukture.

Namera je da se izradom prostornih planova posebne namene na tom delu plovnog toka predvide svi infrastrukturni objekti i Ministarstvo je spremno da do polovine 2013. godine završi kompletnu dokumentaciju, čime se rešava i pitanje eksproprijacije.

Ministar Bačević je naglasio da je za realizaciju projekta potrebno da se steknu odrđeni uslovi i obezbedi neophodna finansijska podrška.

Veliko interesovanje pokazale su ruske, američke i nemačke kompanije, ali se nadam da će Kina prepoznati svoj ekonomski interes u ovom projektu koji je za Republiku Srbiju od geostrateškog značaja.

“China International Water and Electric Corp“, je jedna od najvećih državnih kineskih kompanija, koja posluje u više od 30 zemalja sveta i radi na realizaciji više od 700 investicionih projekata.

Po završetku susreta strane su se saglasile da ovaj inicijalni razgovor može biti dobra osnova za buduću saradnju dve prijateljske zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik