Koridor Vc: Rasprodano zemljište u Hercegovini

Bez autora
Jul 24 2011

U Hercegovini je rasprodano gotovo svo zemljište kuda bi trebao proći koridor Vc. Koridor Vc, koji će od sjevera do juga BiH biti dugačak 330 kilometara, već budi veliko zanimanje posebno zbog kasnijeg otkupa zemlje preko koje će se trasirati. Upravo su se zbog ovog pitanja proteklih godina vodile bespoštedne političke borbe, a nesuglasice i nadmudrivanja oko trase kojom će se graditi autocesta dobile su epilog u konačnoj odluci. Autocesta bi, službeno, kako sada stvari stoje, trebala završavati u Bijači. Cijelu priču godinama su pratile ozbiljnije optužbe, prema kojima je nezakonito projektirana trasa koridora Vc kroz Hercegovinu, s jedinim ciljem da političari bogato prodaju zemlju koju su kupili prije nekoliko godina, a preko koje bi sada trebala ići autocesta. Javna je tajna kako se u okolici Čapljine proteklih godina doslovno pokupovao svaki pedalj zemljišta uz cestu, ali i u onim područjima kuda će proći autocesta na koridoru Vc.

Koridor Vc: Rasprodano zemljište u HercegoviniU Hercegovini je rasprodano gotovo svo zemljište kuda bi trebao proći koridor Vc, tvrde dobro upućeni izvori. Koridor Vc, koji će od sjevera do juga BiH biti dugačak 330 kilometara, već budi veliko zanimanje posebno zbog kasnijeg otkupa zemlje preko koje će se trasirati.

Upravo su se zbog ovog pitanja proteklih godina vodile bespoštedne političke borbe, a nesuglasice i nadmudrivanja oko trase kojom će se graditi autocesta dobile su epilog u konačnoj odluci. Autocesta bi, službeno, kako sada stvari stoje, trebala završavati u Bijači.

To nam je potvrdio i Stjepan Krešić, koji je kao predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH u prošlom sazivu i potpisao tu trasu.

Cijelu priču godinama su pratile ozbiljnije optužbe, prema kojima je nezakonito projektirana trasa koridora Vc kroz Hercegovinu, s jedinim ciljem da političari bogato prodaju zemlju koju su kupili prije nekoliko godina, a preko koje bi sada trebala ići autocesta.

Javna je tajna kako se u okolici Čapljine proteklih godina doslovno pokupovao svaki pedalj zemljišta uz cestu, ali i u onim područjima kuda će proći autocesta na koridoru Vc.

To u prijevodu znači da će svi oni koji su imali prave informacije i dobre “lobiste i igrače” na mjestima odlučivanja, pokušati zaraditi na otkupljivanju tog zemljišta, tako što će im biti ili otkupljena zemlja ili plaćena naknada za njezino korištenje.

Iako još uvijek nitko u javnosti ne otkriva imena ljudi koji su postali vlasnici atraktivnog zemljišta uz buduću trasu, sve su glasnije naznake kako je riječ o poznatim facama iz političkog života.

Također, zemljištu uz budući koridor trenutačno raste cijena. Međutim, zamišljeni planovi s prodajom zemljišta i ubiranjem novca od naknade, kako se bude približavao početak radova, mogli bi biti zakomplicirani. Naime, prije nekoliko dana pojavila se informacija kako će se na trasi koridora Vc morati uklanjati cijela naselja s nelegalnim objektima. Taj problem je već došao do izražaja na sarajevskoj zaobilaznici, ali u Federalnom ministarstvu prometa i veza su uvjereni kako će sličnih poteškoća biti i na većini drugih dionica, kao i na drugim cestama, poput one Stolac – Neum.

Svi oni koji su požurili zauzeti atraktivne pozicije na zemljištu uz trasu koridora čini se kako nisu vodili računa o izradi Akcijskog plana za autocestu na trasi koridora Vc u Federaciji BiH koji je urađen 2008.godine. Tim planom predviđeno je, između ostalog, da će pravo na naknade biti zasnovano na elaboratu eksproprijacije urađenom 2008. godine, a koji je zasnovan na katastarskim podacima na razini općina. Bitno je, međutim, naglasiti da su moguća i dodatna istraživanja na razinama općina, osobito u slučajevima gdje je imovina uknjižena, ali uknjiženo ime vlasnika ne odgovara stvarnoj vlasničkoj situaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik