Kukuruz kao najbolja investicija u vreme krize

Bez autora
Aug 14 2012

Iako su sirovine tokom svih pet godina krize bile najbolja zaštitna aktiva, usporavanja kineske ekonomije u poslednjih šest meseci ugrožavaju njihovu privlačnost, dok investicije u poljoprivredne proizvode postaju sve unosnije. Najprofitabilnija aktiva je postao kukuruz, čija je cena skočila za 150 odsto, a ovakvi rezultati posledica su prirodnih kataklizmi, kao i korisćenja kukuruza u proizvodnji etanola u SAD. Investicije u kukuruz posebno su unosne ove godine, zbog suše u SAD, što je za posledicu imalo skok cena terminskih isporuka od kraja maja za 47 procenata. Na drugom i trećem mestu po prinosima su ulaganja u zlato i srebro, pa tek onda u naftu marke "brent", čije su cene naglo padale, da bi zatim isto tako rasle. Tržišta akcija "sigurnih" zemlja su pokazala zbog čega se te zemlje smatraju za sigurne, dok su tržišta "problematicnih" doživela kolaps...

Kukuruz kao najbolja investicija u vreme krizeIako su sirovine tokom svih pet godina krize bile najbolja zaštitna aktiva, usporavanja kineske ekonomije u poslednjih šest meseci ugrožavaju njihovu privlačnost, dok investicije u poljoprivredne proizvode postaju sve unosnije.

Najprofitabilnija aktiva je postao kukuruz, čija je cena skočila za 150 odsto, a ovakvi rezultati posledica su prirodnih kataklizmi, kao i korisćenja kukuruza u proizvodnji etanola u SAD, upozoravaju stručnjaci.

Investicije u kukuruz posebno su unosne ove godine, zbog suše u SAD, što je za posledicu imalo skok cena terminskih isporuka od kraja maja za 47 procenata.

Na drugom i trećem mestu po prinosima su ulaganja u zlato i srebro, pa tek onda u naftu marke "brent", čije su cene naglo padale, da bi zatim isto tako rasle, ističe ekonomista Džim Rejd iz "Dojče banke" koji je proračunao koja je aktiva bila najunosnija od početka krize.

Tržišta akcija "sigurnih" zemlja su pokazala zbog čega se te zemlje smatraju za sigurne, dok su tržišta "problematicnih" doživela kolaps. Najnepovoljnije u pet proteklih godina bile su investicije u tržišta evropske periferije, po čemu je prednjačila grčka berza.

Vlade mnogih zemalja su izdašno pomagale tržištima, što je očigledno sprečilo katastrofu većih razmera. Pomoć će morati da se produži još najmanje pet godina, jer će u suprotnom za desetogodišnjicu krize, lista profitabilne aktive dodatno da se skreše.

U poslednjih šest meseci od finansijske krize najviše su ugrožena ulaganja u sirovine.

U februaru je po prinosima još uvek prednjačilo zlato, a među gubitnicima našle su se investicije u bakar, čiji su prinosi još u februaru dostizali 40 procenata, a sada su praktično nulti, zbog usporavanja kineske ekoomije i pada svetske tražnje.

Primetno su opali prinosi od ulaganja u naftu, koji su još u februaru dostizali oko 80 odsto, ali su u avgustu zbog pada cena početkom leta, iznosili svega 50 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik