Kuvajt ulaže 25 miliona evra u “Prokop”

Bez autora
Dec 10 2012

Premijer Srbije Ivica Dačić je danas, sa generalnim direktorom kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) Abdulom Vahabom al Banderom, potpisao garanciju države Srbije povodom kuvajtskog kredita od 25 miliona evra za nastavak izgradnje železničke stanice “Prokop”. Generalni direktori “Železnica Srbije” Milovan Marković i Fonda za arapski ekonomski razvoj Al Bander potpisali su Ugovor o kuvajtskom kreditu, koji će biti namenjen za izgradnju “Prokopa”. Kredit je odobren po vrlo povoljnim uslovima sa tri posto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od četiri godine. Ovo je prvi ugovor Vlade Srbije sa kuvajtskim Fondom, a ranije je između dve zemlje bila izuzetna saradnja u oblasti građevinarstva, vojne industrije i drugim oblastima.

Kuvajt ulaže 25 miliona evra u “Prokop”Premijer Srbije Ivica Dačić je danas, sa generalnim direktorom kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) Abdulom Vahabom al Banderom, potpisao garanciju države Srbije povodom kuvajtskog kredita od 25 miliona evra za nastavak izgradnje železničke stanice “Prokop”.

Generalni direktori “Železnica Srbije” Milovan Marković i Fonda za arapski ekonomski razvoj Al Bander potpisali su Ugovor o kuvajtskom kreditu, koji će biti namenjen za izgradnju “Prokopa”. Kredit je odobren po vrlo povoljnim uslovima sa tri posto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od četiri  godine.

Srpski premijer je istakao da je ovo prvi ugovor Vlade Srbije sa kuvajtskim Fondom i podsetio da je ranije između dve zemlje bila izuzetna saradnja u oblasti građevinarstva, vojne industrije i drugim oblastima.

Interes Srbije je da obnovi prijateljstvo i saradnju sa Kuvajtom. Postoji mnogo mogućnosti, ali i Kuvajt ima interesa da ulaže u našu zemlju. Ovo je kredit samo za izgradnju infrastrukture pod vrlo povoljnim uslovima i biće podsticaj da se “Prokop” brže završi, ali ima mogućnosti i u poljoprivredi, građevinarstvu i vojno-industrijskoj oblasti, rekao je premijer Dačić i dodao da resorna ministarstva već rade na pripremi drugih vidova saradnje sa Kuvajtom.

Abdul Vahab al Bander naglasio je da mu je čast što učestvuje u oživljavanju saradnje sa Srbijom, koja, kako je rekao, ima velike potencijale i sjajnu istoriju. On je podsetio da je Fond za arapski ekonomski razvoj formiran 1961. godine i da je gradio u Africi, Aziji, zemljama Bliskog istoka i počeo i u evropskim zemljama.

Potpisivanju garancije i ugovora prisustvovali su ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, predsednik Skupštine “Železnica Srbije” Zoran Anđelković, a sa kuvajtske strane ambasador Kuvajta u Beogradu Favzi Abdulaziz Ahmad al Jasem, direktor KFAED-a Favzi Jusuf al Hunair i regionalni menadžer KFAED-a za centralnu Aziju i Evropu Jusef Gazi al Bader.

Kako se očekuje realizacija ovog kredita počeće već s proleća naredne godine, kada vremenski uslovi dozvole potpuni rad građevinskoj i železničkoj operativi.

Kuvajtski kredit biće uložen za kompletno sređivanje železničke, odnosno građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu. Planirana je izgradnja preostalih šest koloseka (pored četiri već postojećih), kao i pratećih perona, zatim elektrotehničkih i signalno-sigurnosnih postrojenja i najzad zgrade za Telekomandu, za teritoriju železničkog čvora Beograd.

Danas “Prokop” koriste samo vozovi nove gradske železnice “BG Voz”, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Ugovor vredan 25 miliona evra biće dobra prilika i da izvođači radova i građevinska operativa iz naše zemlje dobiju posao i potvrde svoj kvalitet. Srpske železnice već su započele pripremu tenderske dokumentacije, a čitav posao može da bude završen za dve godine.

Kuvajtski partneri su tokom prethodnih pregovora najavili mogućnost da, ukoliko budu zadovoljni realizacijom ovog ugovora, nastave da investiraju i dalju izgradnju glavne železničke stanice “Prokop” u Beogradu. Time bi bila obuhvaćena izgradnja stanične zgrade, kao i komercijalnog centra na 130.000 kvadrata.

Kompletna stanica u građevinskom smislu, mogla bi da bude izgrađena za tri godine. Kada “Prokop” počne da radi, stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice, tj. iz centra Beograda, čime će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad, s jedne, i oslobađanje 80 hektara atraktivnog zemljišta u Savskom amfiteatru, s druge strane. Beograd će tako dobiti modernu, savremeno opremljenu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik