Kuvajt zainteresovan za dalje investiranje u Srbiju

Bez autora
Dec 11 2012

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa generalnim direktorom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulvahabom al Banderom o mogućnostima za nastavak kuvajtskih i investicija ostalih arapskih zemalja u privredne i infrastrukturne projekte u Srbiji. Ljajić i Al Bander su postigli dogovor o tome da najznačajniji projekti iz pomenutih oblasti na proleće naredne godine budu predstavljeni državnim investicionim fondovima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kako bi se inicirale aktivnosti na njihovoj što skorijoj realizaciji. Dogovoreno je i to da tokom predstojećeg zasedanja Međudržavnog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Kuvajta, čije je održavanje planirano za april naredne godine u Kuvajtu, budu organizovani Dani Srbije, na kojima bi bili predstavljeni privredni i turistički potencijali naše zemlje.

Kuvajt zainteresovan za dalje investiranje u SrbijuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa generalnim direktorom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulvahabom al Banderom o mogućnostima za nastavak kuvajtskih i investicija ostalih arapskih zemalja u privredne i infrastrukturne projekte u Srbiji.

Ljajić i Al Bander su postigli dogovor o tome da najznačajniji projekti iz pomenutih oblasti na proleće naredne godine budu predstavljeni državnim investicionim fondovima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kako bi se inicirale aktivnosti na njihovoj što skorijoj realizaciji.

Istovremeno, dogovoreno je i to da tokom predstojećeg zasedanja Međudržavnog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Kuvajta, čije je održavanje planirano za april naredne godine u Kuvajtu, budu organizovani Dani Srbije, na kojima bi bili predstavljeni privredni i turistički potencijali naše zemlje.

Ljajić i Al Bander su ocenili da bi ovakva manifestacija doprinela unapređenju robne razmene i sveukupne ekonomske saradnje dveju država.

Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj odobrio je Srbiji kredit u iznosu od 25 miliona evra za izgradnju glavne železničke stanice “Prokop” u Beogradu, a tokom današnjeg sastanka pokazano je interesovanje za finansiranje i drugih projekata u Srbiji, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević sastao se juče sa predstavnicima Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) na čelu sa generalnim direktorom Abdulvahal Al-Baderom, a sastanku je prisustvovao i ambasador države Kuvajt u Srbiji NJ.E. Favzi Abdulaziz Al-DŽasem.

Ovom prilikom, razmotrene su mogućnosti korišćenja kuvajtskih fondova u izgradnji primarne infrastrukturne mreže za navodnjavanje obradivih poljoprivrednih površina u Srbiji.

Ambasador Al-DŽasem je na sastanku predložio da se pokrenu aktivnosti na izradi nacrta Sporazuma o saradnji dve zemlje u oblasti agrara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik