Lokalne samouprave - servis investitorima

Bez autora
Feb 13 2013

Sporazum o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) potpisan je juče u Beogradu, na promociji trećeg ciklusa kampanje za privlačenje investicija u Srbiji. Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je razvoj poslovnog okruženja jedan je od prioriteta Vlade Vojvodine. Zato je veoma važno stvoriti tehničke i administartivne uslove. Pod tehničkim uslovima se pre svega podrazumeva infrastruktura koja se nudi investitorima, a da bi se stvorili administartivni uslovi mora postojati jasna vizija i dobro organizovan administrativni sistem koji će predstavljati svojevrstan servis investitorima. Pokrajinski sekretarijat fokusiran je na implementaciju “Vojvođanskog standarda za lokalne samouprave”, čijim uvođenjem u praksu treba da se uvedu novi kriterijumi za poslovanje u svim gradovima i opštinama.

Lokalne samouprave - servis investitorimaSporazum o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) potpisan je juče u Beogradu, na promociji trećeg ciklusa kampanje za privlačenje investicija u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski govorio je o značaju poslovnog okruženja za nove investicije.

On je rekao da je razvoj poslovnog okruženja jedan je od prioriteta Vlade Vojvodine. Zato je veoma važno stvoriti tehničke i administartivne uslove. Pod tehničkim uslovima se pre svega podrazumeva infrastruktura koja se nudi investitorima, a da bi se stvorili administartivni uslovi mora postojati jasna vizija i dobro organizovan administrativni sistem koji će predstavljati svojevrstan servis investitorima. Pokrajinski sekretarijat fokusiran je na implementaciju “Vojvođanskog standarda za lokalne samouprave”, čijim uvođenjem u praksu treba da se uvedu novi kriterijumi za poslovanje u svim gradovima i opštinama.

U svakoj lokalnoj samoupravi na teritoriji Vojvodine mora postojati strategija razvoja za period od 2014. do 2020. Insistira se da kancelarije za lokalni ekonomski razvoj budu instrumenti za sprovođenje te strategije i da budu sposobne da sprovode sistem “48 sati”, odnosno da lokalne samouprave budu servis građana.

Pored ovoga, srednjeročno gledano, u planu je da se uvede sertifikacija kvaliteta lokalnih samouprava kako bi u svakom momentu bilo poznato ko obavlja koji posao, u kom vremenskom periodu i kome je za to odgovoran. Sve ovo je od izuzetne važnosti za lokalne samouprave jer ukoliko ne ispune pomenute uslove do 1. januara 2015, neće moći da apliciraju za sredstva iz Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju.

Svojim sistemskim pristupom lokalne samouprave treba da se pripreme i osposobe da konkurišu za fondove EU, rekao je pokrajinski sekretar Branislav Bugarski. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik