Međunarodna donatorska pomoć Srbiji 1,2 milijarde evra

Bez autora
Mar 27 2011

Realizacija ukupne međunarodne pomoći u 2010. godini iznosi je približno 1,2 milijarde evra, što je najviši iznos od 2000. godine. Ovakav rezultat prvenstveno je posledica znatnog porasta realizacije koncesionalnih kredita, koji su iznosili ukupno 722,21 milion evra. Reč je o projektima finansiranim iz zajmova koji su zaključeni u prethodnim godinama kroz ugovore sa Evropskom investicionom bankom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Saveznom Republikom Nemačkom. Takođe, procena realizacije bespovratne pomoći dostigla je u 2010. godini najvišu vrednost od 2002. godine i iznosi 494,79 miliona evra. Povećana realizacija bespovratnih sredstava u strukturi međunarodne pomoći Srbiji direktan je rezultat ubrzane realizacije programa i projekata finansiranih iz IPA sredstava, dok je korišćenje sredstava ostalih donatora na približno istom nivou kao i prethodnih godina.

Međunarodna donatorska pomoć Srbiji 1,2 milijarde evraRealizacija ukupne međunarodne pomoći u 2010. godini iznosi je približno 1,2 milijarde evra, što je najviši iznos od 2000. godine.

Ovakav rezultat prvenstveno je posledica znatnog porasta realizacije koncesionalnih kredita, koji su iznosili ukupno 722,21 milion evra.

Reč je o projektima finansiranim iz zajmova koji su zaključeni u prethodnim godinama kroz ugovore sa Evropskom investicionom bankom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Saveznom Republikom Nemačkom. Takođe, procena realizacije bespovratne pomoći dostigla je u 2010. godini najvišu vrednost od 2002. godine i iznosi 494,79 miliona evra.

Povećana realizacija bespovratnih sredstava u strukturi međunarodne pomoći Srbiji direktan je rezultat ubrzane realizacije programa i projekata finansiranih iz IPA sredstava, dok je korišćenje sredstava ostalih donatora na približno istom nivou kao i prethodnih godina.

Vodeći razvojni partner od koga Srbija dobija bespovratnu pomoć je Evropska unija, dok su najveći bilateralni donatori SAD, Nemačka, Švedska i Norveška.

Dokument Potrebe Republike Srbije za međunarodnom pomoći 2011–2013 definiše pristup Vlade Srbije višegodišnjem programiranju međunarodne razvojne pomoći i koordinira aktivnosti i mehanizmime saradnje donatora. Ovaj dokument ukazuje i na mere koje su prioritet za finansiranje u naredne tri godine u osam ključnih sektora: reformi državne uprave, vladavini prava, civilnom društvu, medijima i kulturi, konkurentnosti, ljudskim resursima, poljoprivredi i ruralnom razvoju, transportu i životnoj sredini i energetici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik