Međunarodni špediteri uvode nove železničke transporte kroz Srbiju

Bez autora
Feb 19 2013

Modernizacijom železničkog Koridora 10 kroz Srbiju stvoriće se uslovi da teretne kompozicije našim prugama na pravcu sever-jug saobraćaju brže, bezbednije i prevezu veće količine robe. Već ove godine počeće se remont 100 kilometara pruga na Koridoru 10 za prosečnu brzinu od 120 kilometara na sat, a u narednih pet godina uradiće se dosta na njegovoj modernizaciji. Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, na sastanku sa najvećim špediterima koji posluju u ovom delu Evrope istakao je da se mora vratiti poverenje u ovaj saobraćajni sistem, jer drumski prevoz na transportnom tržištu trajno gubi bitku od železnice. Zato je Koridor 10 apsolutni prioritet. U skladu sa tim, srpske železnice učiniće sve da teretne kompozicije između severa i juga Evrope našim prugama saobraćaju što brže i što kvalitetnije. Na taj način daće se najbolji doprinos uvođenju u saobraćaj novog mešovitog voza na relaciji mađarski Šopron - Istanbul.

Međunarodni špediteri uvode nove železničke transporte kroz SrbijuModernizacijom železničkog Koridora 10 kroz Srbiju stvoriće se uslovi da teretne kompozicije našim prugama na pravcu sever-jug saobraćaju brže, bezbednije i prevezu veće količine robe.

Već ove godine počeće se remont 100 kilometara pruga na Koridoru 10 za prosečnu brzinu od 120 kilometara na sat, a u narednih pet godina uradiće se dosta na njegovoj modernizaciji.

Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, na sastanku sa najvećim špediterima koji posluju u ovom delu Evrope istakao je da se mora vratiti poverenje u ovaj saobraćajni sistem, jer drumski prevoz na transportnom tržištu trajno gubi bitku od železnice. Zato je Koridor 10 apsolutni prioritet. U skladu sa tim, srpske železnice učiniće sve da teretne kompozicije između severa i juga Evrope našim prugama saobraćaju što brže i što kvalitetnije. Na taj način daće se najbolji doprinos uvođenju u saobraćaj novog mešovitog voza na relaciji mađarski Šopron - Istanbul.

Poslovodstvo srpskih železnica, na čelu sa generalnim direktorom Dragoljubom Simonovićem, susrelo se danas sa predstavnicima najvećih špediterskih kompanija koje organizuju transporte u ovom delu Evrope, kao i našim prugama. Sastanku su prisustvovali predstavnici najvećih međunarodnih špediterskih kompanija Kuene+Nagel, sa sedištem u Grčkoj, “DB Šenker” i “Ekspres Interfraht”, sa sedištem u Beču.

Špediteri su najavili uvođenje u saobraćaj novog mešovitog voza između severa i juga Evrope, na pravcu mađarski Šopron – Istanbul. Na sastanku je bilo reči kako da se poboljša brzina i kvalitet transporta ovih vozova kroz Srbiju i obezbede potrebna vozna sredstva na celom prevoznom putu.

Istaknuto je da je zajednički interes i cilj srpskih železnica i špeditera da se u oba pravca prevoze pune kompozicije, da se stabilnim uslovima poslovanja i cenama podrže novi zajednički železnički projekti i kao najbitnije da se na transportnom tržištu bude uspešniji od brodskog prevoza, kao najozbiljnije konkurencije na ovom pravcu. Nekada je srpskim prugama saobraćalo godišnje i preko četiri hiljade pari teretnih vozova u organizaciji ovih špediterskih kompanija, a danas je taj broj malo veći od dve hiljade, pa je izražena velika zajednička zainteresovanost da broj teretnih kompozicija bude značajnije povećan.

Špediteri su posebno bili zadovoljni činjenicom da će se u narednom periodu u našoj zemlji ozbiljnije investirati u železnički Koridor 10, ali i da će srpske železnice nabaviti nove višesistemske lokomotive, za šta je tender ovih dana raspisan, što će omogućiti efikasniji robni transport posebno preko granica.

Kako je poručio Simonović, već danas će se započeti sve potrebne analize koliko brzo ove teretne kompozicije prolaze kroz Srbiju, da li postoje problemi u obezbedjivanju potrebnih vagona i sagledati sva druga otvorena pitanja. Cilj je da se odmah maksimalno unapredi efikasnost saobraćaja gde god je to moguće i bez ulaganja.

Stručni timovi srpskih železnica i špediterskih kompanija analizirali su nakon toga niz tehničkih i drugih pitanja, kako bi u narednom periodu međusobna saradnja bila što bolja i na taj način stvoreni uslovi za povećanje robnog transporta kroz našu zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik