Most na Adi još bez imena

Bez autora
Jul 28 2011

Poslednji šrafovi na 21. segmentu mosta preko špica Ade ciganlije biće zategnuti 8. avgusta. Tada će se preostali metri kontrukcije nadviti nad rekom, i konačno "pregaziti" Savu i spojiti obale. Moderna ćuprija, novi simbol glavnog grada Srbije, međutim, još uvek nema ime.Prethodne tri godine, potencijalni kumovi bili su vredni, pa se u medijima izlicitiralo čak oko dvadesetak imena. Kada je javnosti predstavljeno prvo projektantsko rešenje sa jednim velikim, iskrivljenim pilonom, sa tri stuba, od milošte je kršten kao "Žirafa".

Most na Adi još bez imenaPoslednji šrafovi na 21. segmentu mosta preko špica Ade ciganlije biće zategnuti 8. avgusta. Tada će se preostali metri kontrukcije nadviti nad rekom, i konačno "pregaziti" Savu i spojiti obale.

Moderna ćuprija, novi simbol glavnog grada Srbije, međutim, još uvek nema ime. Prethodne tri godine, potencijalni kumovi bili su vredni, pa se u medijima izlicitiralo čak oko dvadesetak imena.

Kada je javnosti predstavljeno prvo projektantsko rešenje sa jednim velikim, iskrivljenim pilonom, sa tri stuba, od milošte je kršten kao "Žirafa". U trku za imenovanje najgradioznijeg objekta u Beogradu, uključile su se razne institucije, grupe građana, mediji i političke partije. Neki bojažljivo, a pojedini "na velika usta", predlagali su da ponese ime nekog znamenitog Srbina, kao što su Ivo Andrić, Nikola Tesla, patrijarh Pavle, Zoran Đinđić, Nenad Bogdanović, Draža Mihailović, Momo Kapor...

Bilo je i onih koji smatraju da je nemoguće da se izabere "zaslužniji" Srbin. Prema njima, bolje je da se najveća građevina u prestonici krsti po geografskoj odrednici. Predlagano je da se zove "Beogradski" ili "Čukarički most". Ali, u gradskoj čaršiji već se odomaćio naziv "Most na Adi" i kao takav prepoznatljiv je sugrađanima. Na društvenoj mreži "Fejsbuk", pojavio se predlog da novi most preko Save dobije ime po osvajaču Vimbldona - Novaku Đokoviću.

- Do sada nije stigao ni jedan zvaničan predlog ni fizičkog, ni pravnog lica za ime novog mosta preko Ade - kaže pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Gorica Škipina.

- Verujem, kada stignu zvanični predlozi imena novog mosta, da će Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova, biti izuzetno teško da izaberu ime.

I dok je javnost na slatkim mukama oko izbora imena, na strani Novog Beograda završeno je poslednje naguravanje bočnog raspona od 16 metara.

Prema rečima Nenada Bajića iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u toku je predmontaža poslednjeg segmenta kojim se spajaju novobeogradska strana mosta i glavni čelični raspon mosta preko reke Save.

- Podizanje ovog elemetna i njegovo spajanje predviđeno je početkom sledećeg meseca, odnosno 8. avgusta - ističe Bajić.

- Inače, ovaj 21. segment je za razliku od ostalih, čija je dužina bila 16 metara, dugačak 9,5 metara. Širina je ista - 45 metara. Na glavnom rasponu instalirano je svih 20 pari kablova, a u toku je polaganje hidroizolacije na površini mosta i postavljanje barijera između predviđenih kolovoznih traka.

Most sa kosim kablovima i pilonom trebalo bi da nosi dva puta po tri saobraćajne trake i dva koloseka lakog šinskog saobraćaja, kao i dve pešačko-biciklističke staze. Na osam stubova oslanja se u dužini od 969 metara i širini 45 metara. Kada bude kompletirana, betonska konstrukcija mosta biće teška 35.000 tona, a čelična 8.600 tona. Glavni raspon dugačak je 376 metara. Sa pilonom od 200 metara, most će postati najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti. Radovi su počeli u maju 2008. godine.

Komije

Na adresu Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, do sada nije stigao ni jedan predlog za ime novog mosta preko Save, a prema rečima Petra Đorđevića, verovatno će ćupriju krstiti neka druga gradska istanca.

- Birokratski, mi smo utvrdili da mi zapravo nemamo ingerencije da dajemo imena mostova - za "Novosti" kaže Petar Đorđević.

Prilazi

U toku je i podizanje potpornog zida, a nasipa se i rampa od obalnog stuba 7 prema Radničkoj ulici. U toku je i izrada uzlaznih i silaznih rampi i na novobeogradskoj strani u Jurija Gagarina, kao i na čukaričkoj strani u Radničkoj ulici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik