Najviše ulaganja privukao SAD, Hrvatska pretposljednja

Bez autora
Jul 27 2011

Izravna strana ulaganja u svijetu prošle su godine pala na 1,244 bilijuna dolara, pokazalo je izvješće UNCTAD-a, organizacije pri Ujedinjenim narodima koja godišnjim izvješćem upozorava na trendove svjetskog kretanja kapitala. Nesklonost novim investicijama bilježi se od početka krize, a rezultati za 2010. pokazuju da su investitori vrlo skeptični prema oporavku globalne ekonomije. Naime, lani je zabilježeno 15 posto manje ulaganja u odnosu na godinu ranije, a u usporedbi s pretkriznom 2007. godinom, ulaganja su pala za visokih 37 posto. Tekuća godina donijet će oporavak investicija na razinu iz 2009., odnosno predviđa se da će donja granica biti oko 1,4, a gornja oko 1,6 bilijuna dolara. Tek će iduće dvije godine biti razdoblje pravog oporavka, ako je vjerovati analitičarima, pa bi se do 2013. svijet trebao vratiti rekordnim ulaganjima, odnosno u nove investicije trebalo bi biti plasirano oko 1,9 bilijuna dolara.

Najviše ulaganja privukao SAD, Hrvatska pretposljednjaIzravna strana ulaganja u svijetu prošle su godine pala na 1,244 bilijuna dolara, pokazalo je izvješće UNCTAD-a, organizacije pri Ujedinjenim narodima koja godišnjim izvješćem upozorava na trendove svjetskog kretanja kapitala.

Nesklonost novim investicijama bilježi se od početka krize, a rezultati za 2010. pokazuju da su investitori vrlo skeptični prema oporavku globalne ekonomije.

Naime, lani je zabilježeno 15 posto manje ulaganja u odnosu na godinu ranije, a u usporedbi s pretkriznom 2007. godinom, ulaganja su pala za visokih 37 posto. Tekuća godina donijet će oporavak investicija na razinu iz 2009., odnosno predviđa se da će donja granica biti oko 1,4, a gornja oko 1,6 bilijuna dolara. Tek će iduće dvije godine biti razdoblje pravog oporavka, ako je vjerovati analitičarima, pa bi se do 2013. svijet trebao vratiti rekordnim ulaganjima, odnosno u nove investicije trebalo bi biti plasirano oko 1,9 bilijuna dolara.

»Očekuje se oporavak ako ne bude potresa u ekonomiji, iako treba naglasiti da se potencijalne propasti i uzroci nove krize vide iza svakog ugla«, komentirao je ugledni profesor Branko Vukmir predstavljajući izvješće organizacije kojoj je u Hrvatskoj na čelu.

Top destinacije za investicije bit će očekivano Kina, SAD, ostale zemlje BRIC-a, odnosno Brazil, Rusija i Indija i Poljska.

Vrlo je interesantno da su lani zemlje u razvoju privukle gotovo jednak iznos investicija kao i razvijene zemlje, ali rekorder i dalje ostaju Sjedinjene Američke Države s 228 milijardi dolara, dok je na drugom mjestu Kina, koja je lani, ako se uključe i investicije u Hong Kong na svoj teritorij privukla 179 milijardi dolara izravnih stranih investicija. Sam Hong Kong privukao je oko 70 milijardi dolara investicija, a tim se razinama plasmana kapitala može dičiti još samo Belgija.

Te su zemlje i najveći ulagači u svijetu, pri čemu prednjači ponovno SAD s 328,9 milijardi dolara vrijednih investicija u inozemstvo.

Što se tiče naše regije, investicije su značajno pale posljednje tri godine, točnije primili smo tek 68 milijardi dolara ulaganja, što je gotovo upola manje u odnosu na 2008., a većina je očekivano otputovala u Rusiju. Naša uža regija, u koju je uza zemlje bivše Jugoslavije uključena i Albanija, privukla je samo 4 milijarde dolara u protekloj godini. Hrvatska je izgubila mjesto predvodnice u ulaganjima, a na tron je sjela Srbija s 1,3 milijarde dolara, dok je Albanija s više od 1 milijarde dolara investicija na drugom mjestu. Među ovim zemljama Hrvatska je na četvrtom mjestu s 583 milijuna dolara izravnih stranih ulaganja, a iza nas su samo Makedonija i Bosna i Hercegovina.

»U Hrvatskoj vlada inercija i otpor prema stranim ulaganjima i zato nam treba zaokret temeljen na studiji novog pristupa ulaganjima. Administrativne se mjere ne uklanjaju, nego se novim zakonskim rješenjima postavljaju«, komentirao je Vukmir, koji je svoj stav pojasnio zakonskom regulativom koja se tiče javno-privatnih projekata.

Prema njegovim riječima, taj je zakon doveo do nepotrebne procedure koja usporava realizaciju projekata, pa nije »čudno da se nijedan projekt u posljednje tri godine nije uspio realizirati«. Zato je profesor pozvao Vladu da više koristi World investment report, koji sugerira interes ulagača na globalnom tržištu, a napomenuo je i da se trebaju koristiti novi oblici ulaganja, koje slabo poznajemo, poput non-equity modela ulaganja kod kojih strani investitori ne postaju vlasnici poduzeća, nego ugovorno financiraju proizvodnju nalazeći svoj interes u plasmanu proizvoda. Kad bi promijenio odnos prema ulaganjima, Hrvatskoj se zasigurno više ne bi dogodilo da među 12 zemalja regije završi na pretposljednjem mjestu, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik