Nexus će ulagati u IT, a Quaestus u jabuke i jagode

Bez autora
Dec 08 2011

Fondovi rizičnog kapitala Nexus Private Equity i Quaestus Private Equity uložit će u tvrtke Podatkovni centar Križ i Fragaria. Nexus tako planira uložiti 40 milijuna kuna u izgradnju dva podatkovna centra. Riječ je o greenfield ulaganju koje je prvo takvo u Hrvatskoj, a ukupna vrijednost tog projekta je 140 milijuna kuna. Prva faza projekta odnosi se na izgradnju centra od 700 četvornih metara u Jastrebarskom, dok je druga faza gradnja centra na lokaciji Križ, jugoistočno od Zagreba. Najavljena ulaganja tek su početak. Početkom iduće godine može se očekivati sklapanje novih ugovora. Tako je Nexus trenutno u postupku dubinskog snimanja tvrtke iz prerađivačkog sektora, u Quaestusu su četiri projekta prošla u uži krug, dok Alternative pregovara sa malim bankama. Do sada su razgovarali sa oko njih deset. Honestas je vrlo blizu potpisivanja, pregovaraju sa ukupno tri projekta, dok Prosperus odrađuje jedno dubinsko snimanje.

Nexus će ulagati u IT, a Quaestus u jabuke i jagodeFondovi rizičnog kapitala Nexus Private Equity i Quaestus Private Equity uložit će u tvrtke Podatkovni centar Križ i Fragaria.

Nexus tako planira uložiti 40 milijuna kuna u izgradnju dva podatkovna centra. Riječ je o greenfield ulaganju koje je prvo takvo u Hrvatskoj, a ukupna vrijednost tog projekta je 140 milijuna kuna. Prva faza projekta odnosi se na izgradnju centra od 700 četvornih metara u Jastrebarskom, dok je druga faza gradnja centra na lokaciji Križ, jugoistočno od Zagreba.

Najavljena ulaganja tek su početak. Kako su objasnili predstavnici pet fondova, početkom iduće godine može se očekivati sklapanje novih ugovora. Tako je Nexus trenutno u postupku dubinskog snimanja tvrtke iz prerađivačkog sektora, u Quaestusu su četiri projekta prošla u uži krug, dok Alternative pregovara sa malim bankama. Do sada su razgovarali sa oko njih deset. Honestas je vrlo blizu potpisivanja, pregovaraju sa ukupno tri projekta, dok Prosperus odrađuje jedno dubinsko snimanje.

Govoreći o odabiru tvrtke u koje će Nexus ulagati, član Uprave Marko Makek je rekao: “Ono što su autoceste bile za razvoj turizma u Hrvatskoj, to su data centri za razvoj IT industrije”. Ističe kako takvih centara u Europi ima čak i previše, što tržištima u regiji daje priliku za razvoj ovakve vrste usluge. Sredstva fonda upotrijebit će se za osiguravanje infrastrukture, neovisno energetsko postrojenje i opremu. “Prema planu svaka bi lokacija zasebno, kao samostalna poslovna jedinica, trebala biti i samostalno profitabilna, očekivano prema planu već u drugoj godini poslovanja”, kaže Makek koji očekuje da će se ulaganje isplatiti 2016/2017. godine.

Za razliku od Nexusa, Quaestus se okrenuo poljoprivredi. U tvrtku Fragaria uložit će oko 25 milijuna kuna i to kroz dokapitalizaciju. “Ova tvrtka relativno je nepoznata široj javnosti. No vjerojatno ste nekada kušali njezine proizvode”, kazao je Vjenceslav Terzić, član Uprave Quaestusa. Riječ je o jednom od tri najveća proizvođača jabuka u Hrvatskoj, a najveći je proizvođač jagoda. Sredstva će se koristiti za ulaganja prvenstveno u nove nasade i infrastrukturu. Planira se jače ući u segment mandarina koje se planiraju izvoziti u Rusiju. Iz ulaganja se planira izići 2015.-2016. godine.

Očekuje se da će ukupni prihod te tvrtke ove godine iznositi 80 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna iz izvoza. “Krenuli su iz garaže, a danas proizvode na 250 hektara. Došli su do faze kada srednja obiteljska tvrtka želi postati velika kompanija”, objasnio je Terzić. No, ovo nije prvi “izlet” u poljoprivredu Quaestusovog fonda. U travnju 2007. godine uložili su u tvrtku Hlad koja proizvodi smrznuto voće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik