Nova najava gradnje rafinerije u Smederevu

Bez autora
Jan 24 2021

Posle deset godina u Smederevo se ponovo vratila priča o gradnji rafinerije. Reč je o istoj lokaciji uz Dunav, gde je svojevremeno planirana, pa propala jedna takva investicija.

 Tada su naftna postrojenja hteli da grade Holanđani, a sada Kinezi. Ovo je u četvrtak potvrđeno nakon sastanka sa predstavnicima kineskih investitora u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Oni su, kako je saopšteno, najavili da su spremni da posle dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa projektom u aprilu, dok bi okvirni rok završetka radova iznosio četiri godine. Vrednost investicije procenjena je na oko 2,6 milijardi dolara. U proizvodnji opreme učestvovale bi kompanije iz Nemačke i SAD, stoji u saopštenju. I baš kao i pre jednu deceniju, najavljena je najnovija i potpuno čista tehnologija – proizvodnja „evro6” goriva, gde bi emisija štetnih gasova bila nula. Ova vest u Smederevu, gradu koji već ima jednog kineskog zagađivača i spada među mesta sa najlošijim kvalitetom vazduha u Srbiji, pa i Evropi, odjeknula je uz negodovanje na društvenim mrežama. Građani su podsećali i na staru „sagu o rafineriji”, koja je trajala gotovo četiri godine.

U industrijskoj zoni Smedereva na prostoru od oko 113 hektara uz Dunav, planirana je gradnja rafinerije za preradu sirove nafte od strane američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversajz”, odnosno ćerke firme u Srbiji „Komiko oil”. Skupština grada na čelu sa DS-om je u septembru 2009. godine dala zeleno svetlo za izdavanje zemljišta u dugoročni zakup na 99 godina, a ova firma bila je jedini ponuđač. Od tada pa sve do polovine marta 2012. rafinerija je bez kapi nafte „tresla” Smederevo. Vlast se rasparčala, građani su išli i na referendum, tadašnji gradonačelnik dospeo i do suda...

Nakon silnih previranja, pregovora, pravnih začkoljica, imovinskih problema, usklađivanja sa propisima, lokalni parlament je u januaru 2012. najpre odbio da da saglasnost na ugovor o zakupu jer su investitori hteli da plaćaju na rate, što je bilo suprotno svim donetim aktima. Pored opozicije predvođene DSS-om, koja se u startu izjasnila protiv rafinerije, ključnu prevagu doneo je tada vladajući Pokret za Smederevo koji je predvodila Jasna Avramović kao zamenica gradonačelnika, tražeći ponavljanje konkursa. Najviše ih je brinulo da će investitor najpre ući u posed i uknjižiti se, a tek naknadno uplatiti zakup.

Gradonačelnik Predrag Umičević (DS) se ni tu nije zaustavio. Duže od mesec dana korigovan je odbijeni ugovor, da bi ga u martu skupština ipak usvojila. Predviđeno je da zakupnina od 652 miliona dinara bude uplaćena jednokratno, najkasnije 60 dana od potpisivanja ugovora, a to će biti preduslov za knjiženje. „Komiko oil” se tim dokumentom obavezao na mnogo toga: da zaposli najmanje 542 radnika, pošumi 20 odsto površine, izvrši konverziju 12 gradskih kotlarnica sa mazuta na gas... Izgradnja postrojenja, procenili su tada, koštala bi između 250 i 400 miliona dolara. Planirani kapacitet rafinerije je 100.000 barela, a proizvodio bi se bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo, po standardima EU.

Konačno, pred kraj aprila 2012. potpisan je ugovor o zakupu zemljišta za gradnju rafinerije, i to u vili dinastije Obrenović, usred smederevskih vinograda, čiju je propast najavljivala opozicija ako rafinerija proradi. Tada je počeo da teče rok od 60 dana za uplatu novca. Ni po isteku roka novac nije legao na račun grada, pa je rafinerija dospela na sud u julu, kada je gradski javni pravobranilac podneo tužbu za raskid ugovora. Usledila su nova natezanja jer je „Komiko oil” u zakup tražio još oko tri hektara kanala koji prolaze kroz lokaciju. Po treći put odgovornost je prebačena na lokalnu skupštinu koja je prihvatila sudsko poravnanje i novi rok za uplatu zakupa, koji nesuđeni investitor opet nije ispoštovao. U međuvremenu je došlo i do promene vlasti u Smederevu, na čelo grada je došla Jasna Avramović sa kojom je i okončana četvorogodišnja agonija oko naftnih postrojenja na obali Dunava.

Sadašnji gradonačelnik Smedereva, Jovan Beč, o novoj najavi gradnje rafinerije nije obavešten. U Gradsku upravu nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o namerama države da ponovo aktuelizuje stari projekat.

Propao referendum

Uz potpise oko 12 hiljada Smederevaca opozicija je izdejstvovala raspisivanje referenduma „za” i „protiv” rafinerije. Izjašnjavanje je održano 8. avgusta 2010, a uprkos velikim neslaganjima, zanimljivo je da se odazvalo manje glasača nego što je bilo potpisa da se raspiše referendum. Izašlo je jedva deset odsto građana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik