Nove investicije Italije u Srbiji

Bez autora
Dec 23 2012

Veliki priliv investicija iz Italije u Srbiju u naredne tri godine pospešiće tradicionalno dobru poslovnu saradnju između Srbije i Italije. Predviđa se velika mobilnost kapitala, naročito u periodu do 2015. Ova 2012. godine je veoma teška, bila je godina izazova, kako za italijanske firme, tako i za srpske. No, praksa, kao i za sve zvanične statistike koje to potvrđuju, pokazala je da se saradnja između Italije i Srbije razvijala pozitivno sa obe strane. Italijanska preduzeća su uopšte veoma zadovoljna poslovanjem ovde u Srbiji. Naravno, ima još nekih prepreka, nekih opštih problema, sa kojima se sučeljavaju i srpska preduzeća. U ovom trenutku, u Srbiji ima registrovanih 1.100 preduzeća, sa bar nekim učešćem italijanskog kapitala. Praktično, reč je o više od 600 aktivnih preduzeća, od kojih se 400 posebno ističu. Najživlji i najpoznatiji sektor i kome je Italija u Srbiji prisutna je automobilski. Mnoga preduzeća su u Srbiju došla sa Fijatom, našla su interes da ovde investiraju.

Nove investicije Italije u SrbijiVeliki priliv investicija iz Italije u Srbiju u naredne tri godine pospešiće tradicionalno dobru poslovnu saradnju između Srbije i Italije.

Generalni sekretar sekretar Komore italijansko-srpskh privrednika Oliver Lepori je rekao da se predviđa "velika mobilnost kapitala, naročito u periodu do 2015.", ali nije želeo da se upušta u procene o kojim sektorima je reč.

Lepori je 2012. ocenio kao veoma tešku, kao "godinu izazova, kako za italijanske firme, tako i za srpske".

No, primetio je Lepori, praksa, kao i za sve zvanične statistike koje to potvrđuju, pokazala da se saradnja između Italije i Srbije razvijala pozitivno sa obe strane.

"Italijanska preduzeća su uopšte veoma zadovoljna poslovanjem ovde u Srbiji. Naravno, ima još nekih prepreka, nekih opštih problema, sa kojima se sučeljavaju i srpska preduzeća", kazao je Lepori.

U ovom trenutku, u Srbiji ima "registrovanih 1.100 preduzeća, sa bar nekim učešćem italijanskog kapitala. "Praktično, govorimo o više od 600 aktivnih preduzeća, o kojih se 400 posebno ističu", naveo je Lepori.

Najživlji i najpoznatiji sektor i kome je Italija u Srbiji prisutna je automobilski. Mnoga preduzeća su u Srbiju došla sa Fijatom, našla su interes da ovde investiraju, objasnio je Tanjugov sagovornik.

Italija je veoma pristuna i u hemijskoj industriji, tekstilnoj, industriji kože, a tu su takođe bankarski sektor, sektor osiguranja tradicionalne indsutrije...

"U ovom trenutku, italijanska preduzeća u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 ljudi. Uz priliv kapitala koji se očekuje, taj će broj sigurno biti veći", zaključio je Lepori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik