Nove mere za podsticanje investicija u 2013. godini

Bez autora
Dec 12 2012

Vlada Srbije pokrenula je niz mera za podsticanje ulaganja i formiranje pozitivnog okruženja za investiranje u 2013. godini. Vlada će sutra, u cilju olakšavanja investiranja i pokretanja građevinske industrije, usvojiti uredbu o odlaganju primene konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem. Konverzija će najverovatnije biti ukinuta jer je postala velika prepreka u građevinarstvu i zato što sprečava realizaciju investicija vrednih više od dve milijarde evra. Vlada će uskoro razmatrati i predlog zakona o legalizaciji koji, između ostalog, predviđa samo plaćanje takse za upis nelegalnih objekata. Procenjuje se da će sve te mere poboljšati rangiranje Srbije po izdavanju građevinskih dozvola za približno sto mesta.

Nove mere za podsticanje investicija u 2013. godiniMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je Vlada Srbije pokrenula niz mera za podsticanje ulaganja i formiranje pozitivnog okruženja za investiranje u 2013. godini.

Ilić je na skupu “Poslovni izazovi kompanija i finansijskih institucija u 2013. godini” naveo da će Vlada sutra, u cilju olakšavanja investiranja i pokretanja građevinske industrije, usvojiti uredbu o odlaganju primene konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem.

Ministar je istakao da će konverzija najverovatnije biti ukinuta jer je postala velika prepreka u građevinarstvu i zato što sprečava realizaciju investicija vrednih više od dve milijarde evra.

Vlada će uskoro razmatrati, kako je rekao Ilić, i predlog zakona o legalizaciji koji, između ostalog, predviđa samo plaćanje takse za upis nelegalnih objekata.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će sve te mere poboljšati rangiranje Srbije po izdavanju građevinskih dozvola za približno sto mesta.

On je, istovremeno, uputio poziv svim investitorima čija su ulaganja usporena zbog administrativnih problema da se obrate tom ministarstvu kako bi se ti problemi rešili što brže i efikasnije.

Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Petar Stanojević istakao da se radi na otklanjanju prepreka za investiranje u energetici, i napomenuo da predstoji realizacija projekta gasovoda "Južni tok".

Stanojević je naglasio da je Naftna industrija Srbije (NIS) završila modernizaciju Rafinerije u Pančevu, kao i da je potpisan sporazum o dugoročnim isporukama pet milijardi kubika gasa godišnje, a radi se i na projektima rekonstrukcije nekoliko elektrana.

Pomoćnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović naveo je da je u sektor rudarstva za devet meseci ove godine uloženo 87 miliona evra, a očekuje se da će investicije u geološka istraživanja u Srbiji do kraja ove godine iznositi približno 35 miliona evra.

On je istakao da će u Srbiji u narednoj godini biti raspisan tender za strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca, i dodao da je cilj da naša zemlja u narednih deset godina postane lider u oblasti rudarstva u jugoistočnoj Evropi.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević saopštio je da se radi na zakonodavnom okviru koji će omogućiti da se oblast telekomunikacija i informacionih tehnologija u potpunosti iskoristi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik