Novi kredit za minibuse

Bez autora
Jul 24 2011

Grad Subotica će uskoro podići novi kredit u visini od 115 miliona dinara kako bi kupio nekoliko minibusa za potrebe Javnog preduzeća „Suboticatrans“. Dozvolu gradonačelniku da ponovo zaduži gradski budžet (postoji već kredit na više od dve milijarde dinara ili 2,2 miliona evra za kupovinu vojne imovine) dala je skupštinska većina na jučerašnjem zasedanju. Većinu su obezbedili odbornici DS, odnosno Koalicije za evropsku Suboticu, i njihovi koalicioni partneri DSS i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara. Protiv odluke bili su odbornici Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, kao i jedini odbornik Saveza vojvođanskih Mađara. Naime, Jene Maglai, predsednik gradskog odbora SVM, još ranije je najavio da ova stranka neće prisustvovati sednici Skupštine grada, ali će poslati jednog predstavnika da obrazloži njihove stavove. I bez prisustva SVM, skupštinska većina imala je dovoljno odbornika da obezbedi održavanje sednice, a usamljeni odbornik SVM Jene Čuso velikim delom je i „zaslužan” što je zasedanje Skupštine, sa samo pet tačaka dnevnog reda, trajalo neočekivano dugo.

Novi kredit za minibuseGrad će uskoro podići novi kredit u visini od 115 miliona dinara kako bi kupio nekoliko minibusa za potrebe Javnog preduzeća „Suboticatrans“.

Dozvolu gradonačelniku da ponovo zaduži gradski budžet (postoji već kredit na više od dve milijarde dinara ili 2,2 miliona evra za kupovinu vojne imovine) dala je skupštinska većina na jučerašnjem zasedanju.

Većinu su obezbedili odbornici DS, odnosno Koalicije za evropsku Suboticu, i njihovi koalicioni partneri DSS i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara. Protiv odluke bili su odbornici Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, kao i jedini odbornik Saveza vojvođanskih Mađara.

Naime, Jene Maglai, predsednik gradskog odbora SVM, još ranije je najavio da ova stranka neće prisustvovati sednici Skupštine grada, ali će poslati jednog predstavnika da obrazloži njihove stavove. I bez prisustva SVM, skupštinska većina imala je dovoljno odbornika da obezbedi održavanje sednice, a usamljeni odbornik SVM Jene Čuso velikim delom je i „zaslužan” što je zasedanje Skupštine, sa samo pet tačaka dnevnog reda, trajalo neočekivano dugo.

Odbornik SVM, kao i odbornici SNS i SRS, smatrali su neopravdanim novo zaduživanje grada, pogotovo zato što se još ne znaju uslovi pod kojima će biti uzet komercijalni kredit. S druge strane, odbornici DS i DSS podsećali su da je kupovina minibusa neophodna kako bi se počelo sa primenom Studije unapređenja javnog gradskog i prigradskog saobraćaja.

Preduzeće „Suboticatrans“, zajedno sa grupom stručnjaka sa Saobraćajnog fakulteta, uradilo je studiju koja je trebalo da pronađe rešenje za sve veći problem javnog saobraćaja u gradu, budući da jedini gradski prevoznik preveze od 8.500 do 12.000 putnika dnevno, odnosno na godišnjem nivou kartu za autobus kupi 1,5 miliona građana. Dnevni prihod je milion dinara, od čega 700.000 dinara odlazi na benzin, čulo se prilikom javne rasprave o ovoj studiji. Na jučerašnjoj sednici direktor preduzeća Tibor Fazekaš izneo je podatak da, iako grad daje dotaciju do 20 miliona dinara, to nije dovoljno jer troškovi preduzeća u jednoj sedmici iznose šest miliona dinara. Zaključak studije je bio, između ostalog, da ukoliko grad ne uzme kredit, neće imati javni saobraćaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik