Obilaznica oko Beograda – krajem 2014. godine

Bez autora
Aug 26 2012

Obilaznica oko Beograda konačno bi trebalo da bude završena krajem 2014. godine. Kada vozila za sat vremena prođu rastojanje od Batajnice do Bubanj potoka političari će najzad izgubiti svoju omiljenu predizbornu igračku koju su koristili u kampanjama od 1990. godine.Da bi bila završena obilaznica preostaje izgradnja deonice od tunela Straževica do Bubanj potoka u dužini sedam kilometara, za koju nova republička vlada treba da ratifikuje kredit Evropske investicione banke (EIB) od 80 miliona evra, ali i da obezbedi ostatak novca. Izgradnjom poslednje deonice neće biti završeni radovi, jer za izgradnju punog profila obilaznice od Batajnice do Bubanj potoka, odnosno svih šest traka, potrebno je prikupiti još više od 200 miliona evra.

Obilaznica oko Beograda – krajem 2014. godineObilaznica oko Beograda konačno bi trebalo da bude završena krajem 2014. godine. Kada vozila za sat vremena prođu rastojanje od Batajnice do Bubanj potoka političari će najzad izgubiti svoju omiljenu predizbornu igračku koju su koristili u kampanjama od 1990. godine.

Da bi bila završena obilaznica preostaje izgradnja deonice od tunela Straževica do Bubanj potoka u dužini sedam kilometara, za koju nova republička vlada treba da ratifikuje kredit Evropske investicione banke (EIB) od 80 miliona evra, ali i da obezbedi ostatak novca. Izgradnjom poslednje deonice neće biti završeni radovi, jer za izgradnju punog profila obilaznice od Batajnice do Bubanj potoka, odnosno svih šest traka, potrebno je prikupiti još više od 200 miliona evra.

Sada je u pripremi tender koji će obuhvatiti petlju Petlovo brdo, deo glavnog pravca petlje Orlovača i povezivanje tunela Straževica i kružnog puta. Ovi radovi će biti finansirani iz kredita EIB-a.

Dok ne počne „napad” na poslednju, neosvojenu, trasu oko Beograda, radnici se sada nalaze na nekoliko punktova, ali njihov rad ne ugrožava kretanje vozila. Kod petlje Batajnica pri kraju je izrada nasipa od peska, a u toku su radovi na postavljanju stubova za jedan od tri mosta. Uskoro bi trebalo da počne izgradnja mosta preko pruge, a očekuju se radovi na kolovoznoj konstrukciji, na odvodnjavanju, zaštiti gasovoda i izmeštanju vodovodnih i kanalizacionih cevi. Predviđeno je da ovi radovi budu završeni u prvoj polovini 2013. godine. Na putu od petlje Batajnica do petlje Dobanovci radnici postavljaju hidroizolaciju na nekoliko mostova i nadvožnjaka.

Obilaznica je na većem delu veoma kvalitetno urađena, kolovoz je veoma dobro obeležen i vozači mogu prateći saobraćajne znakove da zaobiđu centar Beograda. Ipak, putovanje oko Beograda nije bez poteškoća.

Najveći problem je što na nekoliko mesta autoput prelazi u magistralni put zbog čega svakog leta dolazi do saobraćajnih nezgoda. Pre nekoliko dana, u roku od sat vremena, dogodile su se dve saobraćajke na obilaznici, kada je povređeno sedmoro ljudi od kojih troje dece.

Predviđeno je da vozila na obilaznici mogu da razviju brzinu do 120 kilometara na čas, što je na većom delu trase oko glavnog grada moguće uraditi. Kada vozač izađe iz moderno opremljenog tunela Straževica, najmanje što može da očekuje je da ne skida nogu sa papučice gasa. To međutim nije moguće, jer je asfalt na kružnom putu slabijeg kvaliteta.

Gotovo je neverovatno da se na ovom delu obilaznice na svega pedesetak metara nalaze čak dva semafora! Čekajući da se dva ili tri vozila iz pravca Resnika uključe na glavni put, preko vikenda na ovom delu obilaznice formira se kilometarska kolona teških vozila kojima je za prolazak ovog dela puta potrebno najmanje pola sata.

Obilaznica je na nekoliko mesta mračna što ugrožava vožnju noću. Najviše glavobolje vozačima zadaju tuneli Lipak i Železnik u kojima sijalice nisu proradile od 2008. godine, kada su ovi objekti otvoreni za saobraćaj. Mrak su iskoristili lopovi koji su u poslednje tri godine odneli opremu vrednu oko milion i po evra! Iz kontrolnih kućica u neobezbeđenim tunelima, tokom 2010. godine nestali su kompjuteri, oprema za video nadzor, delovi ventilacionih sistema, klima uređaji i bakarni kablovi koji se prostiru čitavom dužinom i jednog i drugog tunela – na 1.400 metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik