Obnova Pašićevog trga: Raspisan tender za uređenje centra

Bez autora
Aug 06 2020

Tender za uzradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala je početkom nedelje.

Dokumentacija bi, prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića, trebalo da dodatno razradi konkursno rešenje, prvenstveno zbog odluke grada da postojeća fontana ostane na svom mestu.

- Trg Nikole Pašića je za nas veoma značajan projekat, jer predstavlja poslednju stvar u zaokruživanju celine oko Trga republike. Tako da on ne samo istorijski, već u smislu pozicije na kojoj se nalazi, nije važan samo za nas već i za građane. Izradom ove dokumentacije očekujemo da će se konkursno rešenje dodatno razraditi, pre vega u smislu fontane koju planiramo da zadržimo. Ona će svakako dobiti osavremenjen izgled, ali u smislu forme, veličina i pozicije će ostati kao danas. Očekujemo da na proleće krenu radovi i sigurni smo da ćemo sledeće godine krajem jeseni i ovu poziciju imati kompletno završenu - navodi Stojčić.

Osnov za izradu tehničke dokumentacije je prvonagrađeno konkursno rešenje Trga Nikole Pašića, autorskog tima Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, koje je 2016. godne dobilo prvu nagradu na javnom urbanističko-arhitektonskom konkursu.

Kada ponuđač bude izabran, imaće skoro osam meseci, odnosno do aprila 2021. da uradi projekat tehničke dokumentacije, a radovi bi mogli da počnu i maju iduće godine.

Ambijent

Kako se navodi u dokumentaciji, rekonstrukcijom je potrebno predvideti fleksibilan, višenamenski prostor, opremljen za različite manifestacije u toku godine. Spomenik Nikoli Pašiću treba uklopiti u ambijent trga, a na južnoj strani obeležiti mesto sa kojeg je moguće sagledati prostor Skupštine i početak Bulevara kralja Aleksandra. Svi platani, posađeni na molbu čuvenog Đoke Vještice biće očuvani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik