Od 2006. godine 700 miliona evra direktnih stranih investicija

Bez autora
Feb 10 2011

Gotovo 700 miliona direktnih investicija privučeno je kroz 151 projekat od 2006. godine, od kada se sprovodi Uredba o uslovima i privlačenju stranih investicija. Kako je saopštio Aleksandar Miloradović, koji je u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) zadužen za odnose sa javnošću, to se postiglo sa oko 80 miliona evra subvencija i time je kreirano skoro 23.000 radnih mesta. Na jedan evro, koji se ulaže iz budžeta dobija se preko osam evra direktnih investicija i otvaraju se radna mesta, ali se i taj jedan evro vraća u budžet u proseku za 17 meseci kod "grinfild projekta", a kada je reč o "braunfild projektima" i za manje od godinu dana. SIEPA je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja objavila javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za investicije zainteresovanim kompanijama...

Od 2006. godine 700 miliona evra direktnih stranih investicijaGotovo 700 miliona direktnih investicija privučeno je kroz 151 projekat od 2006. godine, od kada se sprovodi Uredba o uslovima i privlačenju stranih investicija.

Kako je saopštio Aleksandar Miloradović, koji je u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) zadužen za odnose sa javnošću, to se postiglo sa oko 80 miliona evra subvencija i time je kreirano skoro 23.000 radnih mesta. Na jedan evro, koji se ulaže iz budžeta dobija se preko osam evra direktnih investicija i otvaraju se radna mesta, ali se i taj jedan evro vraća u budžet u proseku za 17 meseci kod "grinfild projekta", a kada je reč o "braunfild projektima" i za manje od godinu dana.
 
SIEPA je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja objavila javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za investicije zainteresovanim kompanijama. Za investicije u proizvodni sektor podsticaji se za novootvoreno radno mesto kreću između 2.000 i 5.000 evra, odnosno od 4.000 do 10.000 evra za devastirana područja i područja od posebnog interesa - Zaječar, Kraljevo, Niš, Novi Pazar.
 
Od 44 "targetirana", 21 područje, koje je Vlada odredila da budu privelegovana, odnosno da se za investicije u ta područja odobravaju i veće subvencije, je već pokriveno, a najbolje rezultate do sada je dao Niš, koji ima 17 projekata. Postoji ozbiljna namere Vlade da proširi listu povlašćenih područja koja bi od ove godine mogla da računaju na veće subvencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik