Od Batajnice do Dobanovaca nova industrijska zona

Bez autora
Mar 04 2012

Završetkom obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, biće stvoreni uslovi da se u tom delu grada formira nova industrijska zona, u koju će moći da dođe veliki broj investitora. Obilaznica od Batajnice do Kružnog puta biće završena do maja, čime će teški saobraćaj biti izmešten iz centra Beograda. Obilaznica oko Beograda jedan je od najvažnijih delova Koridora 10 i na izgradnji petlje Batajnica, koja je za graditelje veoma zahtevna, nema nijedne strane firme. Petlja Batajnica jedan je od najtežih objekata na obilaznici, s obzirom na to da se grade dve mostovske konstrukcije dugačke po kilometar i po. Izgradnjom obilaznice moći će da se formira moderna industrijska zona, u kojoj će moći da se otvori veliki broj fabrika i novih radnih mesta. Gradnja celog poteza obilaznice od Batajnice do Dobanovaca, u punom profilu, košta između 65 i 70 miliona evra, a ta investicija moći će da se vrati u narednih nekoliko godina.

Od Batajnice do Dobanovaca nova industrijska zonaZavršetkom obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, biće stvoreni uslovi da se u tom delu grada formira nova industrijska zona, u koju će moći da dođe veliki broj investitora, izjavili su ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Obilaznica od Batajnice do Kružnog puta biće završena do maja, čime će teški saobraćaj biti izmešten iz centra Beograda. Obilaznica oko Beograda jedan je od najvažnijih delova Koridora 10 i na izgradnji petlje Batajnica, koja je za graditelje veoma zahtevna, nema nijedne strane firme, rekao je ministar Mrkonjić.

On je naglasio da je petlja Batajnica jedan od najtežih objekata na obilaznici, s obzirom na to da se grade dve mostovske konstrukcije dugačke po kilometar i po. Izgradnjom obilaznice moći će da se formira moderna industrijska zona, u kojoj će moći da se otvori veliki broj fabrika i novih radnih mesta.

Gradnja celog poteza obilaznice od Batajnice do Dobanovaca, u punom profilu, košta između 65 i 70 miliona evra, a ta investicija moći će da se vrati u narednih nekoliko godina. Batajnička petlja biće važna i za novi most od Zemuna do Borče koji će biti pušten u saobraćaj 2014. godine.

Aleksandar Antić je naveo da je nedavno raspisan tender i za izgradnju punog profila obilaznice, odnosno druge trake autoputa od Dobanovačke petlje do Ostružničkog mosta, koji će biti završen do aprila, a radovi će početi ove godine.

Trenutno se na obilaznici gradi petlja Batajnica, deo od Batajnice do Dobanovaca i od Orlovače do Kružnog puta, koji povezuje obilaznicu sa Bubanj Potokom. U okviru petlje Batajnica planirana je izgradnja dva vijadukta od po jedan i po kilometar, kao produžetak autoputa od Novog Sada prema Dobanovcima. Konstrukcija se sastoji od levog i desnog mosta sa po dve prilazne rampe, a svaki od mostova se sastoji od četiri razdvojene konstrukcije. Na desnom mostu je urađen najveći deo radova, a počela je i gradnja levog mosta.

Na trasi od Ibarske magistrale do Straževice u toku su radovi na izgradnji tri velika mosta - most "13" preko Kijevskog potoka dužine 555 metara, most "14" dužine 73 metra i most "15" preko Topčiderske doline u dužini od 661 metar, kao i trasa između mostova u dužini od 3,8 kilometara.

Trasa obilaznice oko Beograda je dugačka nešto više od 40 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik