Od septembra na šinama čudo od tramvaja iz Španije

Bez autora
Feb 09 2011

Po slovu ugovora, prvi novi tramvaj španske firme KAF stići će u prestonicu 3. maja, međutim u GSP “Beograd” ne očekuju da će takozvani laki šinski metro izaći na ulice pre septembra. Do tada bi grad trebalo da uloži između tri i četiri milina evra za dodatnu opremu kako bi novi tramvaji uopšte mogli da stanu na šine.Svaki od 30 novih tramvaja biće crveno-plave boje i u potpunosti će se razlikovati od šinskih vozila koja trenutno saobraćaju u gradu. To će biti bešumna, niskopodna i klimatizovana vozila...

Od septembra na šinama čudo od tramvaja iz ŠpanijePo slovu ugovora, prvi novi tramvaj španske firme KAF stići će u prestonicu 3. maja, međutim u GSP “Beograd” ne očekuju da će takozvani laki šinski metro izaći na ulice pre septembra...

Do tada bi, kažu u ovom preduzeću, grad trebalo da uloži između tri i četiri milina evra za dodatnu opremu kako bi novi tramvaji uopšte mogli da stanu na šine.

Svaki od 30 novih tramvaja biće crveno-plave boje i u potpunosti će se razlikovati od šinskih vozila koja trenutno saobraćaju u gradu.

- To će biti bešumna, niskopodna i klimatizovana vozila. Noseće konstrukcije izrađene su im od nerđajućeg aluminijuma, a unutrašnjost od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala. Novi tramvaj raspolagaće video nadzorom od šest kamera koje će pokriti 90 odsto unutrašnjosti vozila. Vozač će imati takozvanu tač skrin kontrolnu tablu koja će ga u svakom trenutku informisati o funkcionalnosti vozila, na primer, u kakvom su stanju kočnice ili koliko ima peska - priča Željko Milković, zamenik direktora u GSP pogonu “Centrala” i član komisije koja se bavi kontrolom i uvođenjem španskih tramvaja na ulice grada.

Umesto u retrovizore, vozač će gledati u dve spoljne kamere, a tramvaji će u potpunosti biti prilagođeni i osobama sa invaliditetom.

- Vozač će pritiskom na dugme moći da spusti platformu na vratima kako bi osoba u invalidnskim kolicima mogla da uđe u vozilo - kaže Milković i dodaje da če takve platforme imati dvoje od ukupno petoro vrata na tramvajima.

Iako bi prvi novi tramvaj trebalo da stigne za tri meseca u GSP “Beograd” navode da će sugrađani, ipak, pričekati na premijernu vožnju u španskom šinskom vozilu. Kako kažu, kada stigne prvo vozilo na njemu će biti obavljena sva testiranja, a pre puštanja u saobraćaj potrebno je nabaviti i dodatnu opremu kako bi novi tramvaji uopšte izašli na ulice.

- U dogovoru sa Gradom moraćemo da kupimo mobilni strugar za obradu profila točkova koja se jednom godišnje radi na tramvaju. Takođe, pošto se na novim tramvajima upravljački sistem nalazi na krovu neophodno je da nabavimo kranove kako bi mogli da ih održavamo, a prilikom iskakanja tramvaja sa šina biće nam potrebna specijalna hidraulično-pneumatska uređaj kako bi ih vratili u saobraćaj - objašnjava Milković i dodaje da bi po ugovoru koji iznosi 81 milon evra svih 30 tramvaja trebalo da stigne do kraja sledeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik