Odnosi Srbije i Azerbejdžana na nivou strateškog partnerstva

Bez autora
Feb 10 2013

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su u petak u Bakuu Deklaraciju o strateškom partnerstvu i izrazili očekivanje da će taj dokument pružiti snažan podsticaj intenziviranju saradnje dveju zemalja u svim ključnim oblastima, a pre svega na ekonomskom planu. Nikolić je tom prilikom istakao da je Srbija u Azerbejdžanu pronašla pravog partnera u islamskom svetu, uz ocenu da je vreme da se prijateljstvo koje postoji pretoči u konkretnu saradnju i projekte. Srbija od Azerbejdžana traži podršku u vidu direktnih investicija koje će pomoći srpskoj privredi da radi i proizvodi više. Prva zvanična poseta predsednika Srbije i razgovori sa azerbejdžanskim zvaničnicima biće odlična osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima, a daće snažan podsticaj ekonomskoj saradnji, uključujući energetiku i investicije.

Odnosi Srbije i Azerbejdžana na nivou strateškog partnerstvaPredsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su u petak u Bakuu Deklaraciju o strateškom partnerstvu i izrazili očekivanje da će taj dokument pružiti snažan podsticaj intenziviranju saradnje dveju zemalja u svim ključnim oblastima, a pre svega na ekonomskom planu.

Nikolić je tom prilikom istakao da je Srbija u Azerbejdžanu pronašla pravog partnera u islamskom svetu, uz ocenu da je vreme da se prijateljstvo koje postoji pretoči u konkretnu saradnju i projekte.

On je naveo da Srbija od Azerbejdžana traži podršku u vidu direktnih investicija koje će pomoći srpskoj privredi da radi i proizvodi više.

Alijev je iskazao nadu da će prva zvanična poseta predsednika Srbije i razgovori sa azerbejdžanskim zvaničnicima biti odlična osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima, kao i da će dati snažan podsticaj ekonomskoj saradnji, uključujući energetiku i investicije.

U Bakuu su potpisana još dva sporazuma - o saradnji vlada dveju zemalja u oblasti informacionih i telekomunikacionih tehnologija i veterinarstva, a sporazume su potpisali ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivan Mrkić i ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Emar Mamadijarov.

Nikolić je ranije danas razgovarao i sa premijerom Azerbejdžana Arturom Rasizadeom i predsednikom parlamenta Ogtajem Asadovim.

Asadov je istakao da će odnosi dveju država danas biti podignuti na nivo strateškog partnerstva.

On je podsetio na to da je između Srbije i Azerbejdžana do sada potpisano 19 bilateralnih sporazuma, kao i da postoje dobre pretpostavke za još bolju kulturnu i naučnu saradnju. Takođe, Azerbejdžan je prošle godine odobrio Srbiji zajam u iznosu od 300 miliona evra za izgradnju autoputa od Ljiga do Preljine, na trasi Koridora 11.

Predsednici Nikolić i Alijev otkriće tokom popodneva spomenik naučniku Nikoli Tesli, a Nikolić će posetiti i Fondaciju Hajdara Alijeva.

Predviđena je i poseta predsednika Srbije Diplomatskoj akademiji, kao i otvaranje izložbe posvećene piscu Ivi Andriću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik