Optički kablovi duž železničkih koridora

Bez autora
Feb 16 2011

Preduzeća PTT saobraćaj "Srbija'' i JP ''Železnice Srbije'' su nedavno potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture duž železničkih koridora. Realizacija ovog projekta omogućiće pouzdanije servise koji će povećati konkurentnost cele privrede, ali i omogućiti kvalitetniji život građana i liberalizaciju tržišta velikoprodaje interneta. Poseban značaj projekta izgradnje optičkih kablova je u tome što su dva velika javna sistema prepoznala i shvatila važnost informaciono-komunikacionih tehnologija za razvoj privrede i društva u celini i što su spremni da odvoje ne mala novčana sredstva za realizaciju ovog posla. Ukupna vrednost projekta je 24,3 miliona evra. Prva faza je vredna 5,3 miliona evra i podrazumeva izgradnju 444 kilometra optičkih vlakana na relacijama Beograd - Niš, Beograd - Šid i beogradski čvor, a biće završena u toku ove godine...

Informaciono-komunikacione tehnologije veoma značajne za razvoj privredePreduzeća PTT saobraćaj "Srbija'' i JP ''Železnice Srbije'' su nedavno potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture duž železničkih koridora.

Realizacija ovog projekta omogućiće pouzdanije servise koji će povećati konkurentnost cele privrede, ali i omogućiti kvalitetniji život građana i liberalizaciju tržišta velikoprodaje interneta. Poseban značaj projekta izgradnje optičkih kablova je u tome što su dva velika javna sistema prepoznala i shvatila važnost informaciono-komunikacionih tehnologija za razvoj privrede i društva u celini i što su spremni da odvoje ne mala novčana sredstva za realizaciju ovog posla.

Ukupna vrednost projekta je 24,3 miliona evra. Prva faza je vredna 5,3 miliona evra i podrazumeva izgradnju 444 kilometra optičkih vlakana na relacijama Beograd - Niš, Beograd - Šid i beogradski čvor, a biće završena u toku ove godine. Druga faza, čija je vrednost 4,9 miliona evra, predviđa izgradnju telekomunikacione infrastrukture na pruzi Stara Pazova - Subotica, Niš - Dimitrovgrad i Niš - Preševo, dok će treća faza koštati 14,1 milion evra, a obuhvatiće izgradnju optičke mreže na relaciji Beograd - Vrbnica, ali i na ostalim prugama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik