Osam puta veća dobit

Bez autora
May 04 2011

Država je, u proteklih pet godina, najviše pomagala investiranje u regionu južne i istočne Srbije. Čak 71,46 miliona evra bespovratne pomoći odobreno je za 68 projekata u ovom regionu, vrednih 258,3 miliona evra. Time je otvoreno 12.876 novih radnih mesta. Ovo su najnoviji podaci Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Od 2006. godine do danas, kroz Uredbu o uslovima i privlačenju stranih investicija i ukupno 13 javnih poziva investitorima, privučeno je ukupno 857,3 miliona evra investicija, na ime kojih je država dala 119,88 miliona evra subvencija. Jer, po svakom novom radnom mestu, a otvoreno ih je 27.783, investitoru kroz ovaj program sleduju subvencije od minimum 2.000 do najviše 10.000 evra. Prosta računica pokazuje da svaki uloženi jedan evro iz budžeta donosi nešto više od sedam evra investicija. A, taj jedan uloženi evro u budžet se vraća u proseku za 17 meseci, kroz poreze i doprinose. Mada, ima slučajeva, poput „Jure“ u Rači da je vreme povratka svega 11 meseci.

Osam puta veća dobitDržava je, u proteklih pet godina, najviše pomagala investiranje u regionu južne i istočne Srbije.

Čak 71,46 miliona evra bespovratne pomoći odobreno je za 68 projekata u ovom regionu, vrednih 258,3 miliona evra. Time je otvoreno 12.876 novih radnih mesta.

Ovo su najnoviji podaci Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza. Od 2006. godine do danas, kroz Uredbu o uslovima i privlačenju stranih investicija i ukupno 13 javnih poziva investitorima, privučeno je ukupno 857,3 miliona evra investicija, na ime kojih je država dala 119,88 miliona evra subvencija. Jer, po svakom novom radnom mestu, a otvoreno ih je 27.783, investitoru kroz ovaj program sleduju subvencije od minimum 2.000 do najviše 10.000 evra.

- Prosta računica pokazuje da svaki uloženi jedan evro iz budžeta donosi nešto više od sedam evra investicija. A, taj jedan uloženi evro u budžet se vraća u proseku za 17 meseci, kroz poreze i doprinose. Mada, ima slučajeva, poput „Jure“ u Rači da je vreme povratka svega 11 meseci - objašnjava Aleksandar Miloradović iz SIEPE.

On dodaje da je ovako investiran novac „najpametnije uložen budžetski dinar“. Jer, činjenica je da se uložena sredstva dalje transferišu, angažovanjem domaće građevinske industrije i pratećih grana, kako bi se poslovna operacija privela kraju.

Kada je kontrola u pitanju, Miloradović tvrdi da prostor za bilo kakvu manipulaciju - ne postoji.

- Svaki dinar subvencije, osiguran je provoklasnom bankarskom garancijom - objašnjava naš sagovornik.

- U nekoliko slučajeva mi smo tu garanciju i naplatili, sa dobrim kamatama. Takođe, novac ne može da se povuče, bez određenih dokaza o kompletiranju investicije, i što je takođe važno, bankarsku garanciju država može da naplati i po okončanju cele investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik