Partnerstvo javnog i privatnog sektora

Bez autora
Feb 23 2012

Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama stupio je na snagu 2. decembra 2011. godine. Vlada Srbije bi trebalo da u propisanom roku od tri meseca donese podzakonska akta, kojima će se urediti sadržina ugovora o javno-privatnom partnerstvu, kao i nadzor nad sprovođenjem tih ugovora. Zakon definiše javno-privatno partnerstvo kao dugoročnu saradnju, kako bi se obezbedili finansiranje, izgradnja, rekonstrukcija, upravljanje ili održavanje infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanje usluga od javnog značaja. Saradnja javnog i privatnog partnera može biti ugovorna, sa ili bez elemenata koncesije, ali i institucionalna, kada su partneri članovi zajedničkog privrednog društva koje je nosilac realizacije projekta. Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama uvodi mogućnost da državni organi svoje projekte realizuju i pomoću privatnog kapitala. Cilj ovog zakonskog rešenja je podsticanje javno-privatnog partnerstva i privlačenje domaćih i stranih investitora i banaka da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Partnerstvo javnog i privatnog sektoraZakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama stupio je na snagu 2. decembra 2011. godine.

Vlada Srbije bi trebalo da u propisanom roku od tri meseca donese podzakonska akta, kojima će se urediti sadržina ugovora o javno-privatnom partnerstvu, kao i nadzor nad sprovođenjem tih ugovora.

Zakon definiše javno-privatno partnerstvo kao dugoročnu saradnju, kako bi se obezbedili finansiranje, izgradnja, rekonstrukcija, upravljanje ili održavanje infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanje usluga od javnog značaja. Saradnja javnog i privatnog partnera može biti ugovorna, sa ili bez elemenata koncesije, ali i institucionalna, kada su partneri članovi zajedničkog privrednog društva koje je nosilac realizacije projekta.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama uvodi mogućnost da državni organi svoje projekte realizuju i pomoću privatnog kapitala. Cilj ovog zakonskog rešenja je podsticanje javno-privatnog partnerstva i privlačenje domaćih i stranih investitora i banaka da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Ovaj zakon lokalnim samoupravama omogućava da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja Vlade Republike Srbije, a uvoden je i novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera koji omogućava više modela povezivanja.

Za projekte od nacionalnog značaja zadužena je Vlada Srbije, a za one od lokalnog značaja lokalna samouprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik