Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu

Bez autora
Jul 24 2011

U okviru univerzitetskog kampusa u petak je postavljen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu. Realizacija ovog projekta ostvarena je na osnovu Protokola i Ugovora o izgradnji Naučno-tehnološkog parka čiji su potpisnici Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i JUP ''Istraživanje i razvoj'' iz Beograda. Ukupna površina objekata u kompleksu Naučno-tehnološkog parka iznosi 22.650 metara kvadratnih, a investiociona vrednost radova je oko 20 miliona evra. U petak su počeli radovi na prvoj fazi izgradnje Naučno- tehnološkog parka u Novom Sadu vredne 1,2 miliona evra. Druga faza iznosiće oko 12 miliona evra i na taj način Novi Sad ne samo kao grad, već i kao univerzitetski centar i deo Srbije ulazi u rang onih gradova, zemalja, koje ozbiljno ulažu u nauku i tehnološki razvoj.

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom SaduU okviru univerzitetskog kampusa u petak je postavljen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu.

Realizacija ovog projekta  ostvarena je na osnovu Protokola i Ugovora o izgradnji Naučno-tehnološkog parka čiji su potpisnici Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i JUP ''Istraživanje i razvoj'' iz Beograda.

Ukupna površina objekata u kompleksu Naučno-tehnološkog parka iznosi 22.650 metara kvadratnih, a investiociona vrednost radova je oko 20 miliona evra.

U petak su počeli radovi na prvoj fazi izgradnje Naučno- tehnološkog parka u Novom Sadu vredne 1,2 miliona evra. Druga faza iznosiće oko 12 miliona evra i na taj način Novi Sad ne samo kao grad, već i kao univerzitetski centar i deo Srbije ulazi u rang onih gradova, zemalja, koje ozbiljno ulažu u nauku i tehnološki razvoj. Sve ovo deo je jednog velikog projekta Vlade Republike Srbije, koja je usred ekonomske krize, prepoznala važnost znanja i ulaganja u nauku i obezbedila 400 miliona evra za to.

Tehnološki park će biti impozantna institucija, koja će zaposliti oko 400 naučnika istraživača. Ti naučnici biće kako sa naših univerziteta, tako i iz privatnog sektora i on će ustvari biti jedna vrsta poslovnog inkubatora, kako za inovativne tehnološke kompanije kod nas tako i za one iz inostranstva. Na ovom mestu radiće tehnološke kompanije, koje će zajedno u koordinaciji sa Fakukltetom tehničkih nauka otvarati i stvarati nove privredne subjekte kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik