Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

Bez autora
Oct 22 2020

Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Potpisivanjem ugovora o izvođenju radova označen je početak radova u luci Baška. Uz taj, potpisani su i ugovori o stručnom nadzoru građenja, vođenju građevinskog dijela projekta te o projektantskom nadzoru.

Od 41,1 milijuna ukupne vrijednosti projekta, europska bespovratna sredstva su 39,7 milijuna kuna, a ostatak financira Županijska lučka uprava Krk.

Radovi će obuhvatiti dogradnju postojećeg pristana, osigurati nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja te odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj plovidbi.

Razina usluge za korisnike javnih brodskih linija bit će veća, ponajprije zbog uređenja prilaza za osobe s invaliditetom te veće dostupnosti putničkog terminala vozilima dostave i hitne pomoći. Rok završetka radova je prosinac 2023.

Ministar Butković rekao je da je u suradnji sa županijskim lučkim upravama u Primorsko-goranskoj županiji, tj. u svih 7 obalnih županija, pokrenut veliki investicijski ciklus ulaganja u luke i pomorsko dobro.

"To je sada preko milijardu kuna aktivnih projekata, kojima se u svih sedam obalnih županija ulaže u pomorsko dobro, luke, rive, lukobrane, s 85 posto bespovratnih sredstava i na to možemo biti ponosni. Mi smo pomorska zemlja, okrenuta moru, a činjenica je da se u posljednje vrijeme nije ulagalo dovoljno, ulagalo se u održavanje, ali velikih investicija nije bilo, pa smo iskoristili priliku da uz pomoć europskih fondova, iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija, u ovoj omotnici ugovorimo preko milijardu kuna projekata", izjavio je.

Butković je kazao da se na području Primorsko-goranske županije provodi pet takvih projekata, svi su aktivni, a neki se privode kraju, bez većih problema.

Župan Zlatko Komadina naveo je da je Primorsko-goranska županija poznata po ulaganjima u pomorsko dobro, pogotovo u sustav lučkih uprava. Naglasio je da su županijske lučke uprave, čiji su prihodi sada oko 60 milijuna kuna na godinu, partner ministarstvu za povlačenje sredstava Europske unije.

Projekt dogradnje luke Baška jedan je od prvih projekata prijavljenih na drugi krug poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kojim se europska sredstva ulažu u lučku infrastrukturu, a povezuje otoke i osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje otoka s kopnom.

Provodi ga Županijska lučka uprava Krk, a započeo je u rujnu potpisivanjem Ugovora o financiranju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Županijske lučke uprave Krk, koja je korisnik bespovratnog novca europskih fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik