Pomoć privredi kroz investicije i zapošljavanje

Bez autora
Mar 01 2011

Donošenjem uredbe za podsticaj zapošljavanja i uredbe koja će sadržavati mjere za privlačenje stranih investicija Vlada Republike Srpske pomoći će domaćim privrednicima i olakšati im rad u ovoj godini. Pored ovih uredbi planirano je i usvajanje još jednog dokumenta kojim će podstaći stanogradnju. Ovaj sektor je trenutno u teškom položaju, a izgradnjom autoputa Prnjavor - Doboj i zapošljavanjem domaćih radnika biće riješen dio problema sa kojim se sektor niskogradnje trenutno suočava. Vlada RS će, kako bi olakšala rad privrednicima u ovoj godini, ući u postupak izmjene tri zakona. Privrednicima smo predstavili izmjene Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o Poreskoj upravi.

Pomoć privredi kroz investicije i zapošljavanjeDonošenjem uredbe za podsticaj zapošljavanja i uredbe koja će sadržavati mjere za privlačenje stranih investicija Vlada Republike Srpske pomoći će domaćim privrednicima i olakšati im rad u ovoj godini.

Rekao je ovo juče poslije sastanka sa predstavnicima Privredne komore i privrednih društava Republike Srpske ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

- Pored ovih uredbi planirano je i usvajanje još jednog dokumenta kojim će podstaći stanogradnju. Ovaj sektor je trenutno u teškom položaju, a izgradnjom autoputa Prnjavor - Doboj i zapošljavanjem domaćih radnika biće riješen dio problema sa kojim se sektor niskogradnje trenutno suočava - kazao je Tegeltija.

Najavio da će Vlada RS, kako bi olakšala rad privrednicima u ovoj godini, ući u postupak izmjene tri zakona.

- Privrednicima smo predstavili izmjene Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o Poreskoj upravi - naglasio je Tegeltija i dodao da su naišli na podršku privrednika u ovom poslu, sa kojima će zajednički biti usaglašen sadržaj ova tri zakona.

Istakao je da će primjena nove politike poreza na dohodah biti razmotrena tri mjeseca od početka primjene.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da podsticaj zapošljavanja koji Vlada priprema treba da počne da funkcioniše što prije.

- Privredu Srpske, pored fiskalnih i nefiskalnih opterećenja, dodatno guše i pojedine interesne grupe sa cijenama svojih usluga, koje su enormno visoke i neprimjerene za današnje vrijeme i uslove poslovanja - rekao je Đurić.

Direktor firme "Spektar-drink" i predsjednik skupštine Područne privredne komore Bijeljina Đorđe Slavinjak rekao je da očekuju od Vlade RS da stvori uslove za zapošljavanje novih i zadržavanje postojećih radnika.

- Trenutno najveći problemi privrednika su veoma visoke obaveze. Na početku smo mislili da su naše obaveze povećane za 8,5 odsto dok se na kraju ispostavilo da su obaveze veće za 14,5 odsto - rekao je Slavinjak i dodao da treba preduzeti mjere za rasterećenje privrede.

Problemi

Zoran Tegeltija je rekao da je na jučerašnjem sastanku bilo riječi i o izmjenama i dopunama zakonskih rješenja o porezu na dohodak i o doprinosima.

- Poslovna zajednica je ukazala na visoke naknade koje notari uzimaju za svoje poslove, kao i na problematičnu saradnju sa Fondom dječije i zdravstvene zaštite RS - rekao je Tegeltija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik