Pomoć Turske u otvaranju industrijskih zona u nerazvijenim područjima

Bez autora
Feb 17 2013

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin razgovarao je u četvrtak sa ministrom obrazovanja Turske Nabijem Avdžijem i tom prilikom izneo predlog da ta zemlja, zbog velikog interesovanja za školovanje u Turskoj, poveća kvotu za studente iz Srbije. U Turskoj trenutno ima samo 39 studenata iz Srbije, dok ih je ranije bilo 754. Ugljanin je predložio i da Ministarstvo obrazovanja Turske u Beogradu i Novom Pazaru otvori škole za učenje turskog jezika kako bi se budući studenti pripremali za nastavak obrazovanja u Turskoj. Ministar je, poslednjeg dana višednevne radne posete Turskoj, razgovarao i sa potpredsednikom Unije komora i robnih berzi Turske (TOBB) Faikom Javuzom, sa kojim je postigao dogovor o bližoj saradnji i motivisanju turskih privrednika za ulaganja u Srbiju.

Pomoć Turske u otvaranju industrijskih zona u nerazvijenim područjimaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin razgovarao je u četvrtak sa ministrom obrazovanja Turske Nabijem Avdžijem i tom prilikom izneo predlog da ta zemlja, zbog velikog interesovanja za školovanje u Turskoj, poveća kvotu za studente iz Srbije.

U Turskoj trenutno ima samo 39 studenata iz Srbije, dok ih je ranije bilo 754.

Ugljanin je predložio i da Ministarstvo obrazovanja Turske u Beogradu i Novom Pazaru otvori škole za učenje turskog jezika kako bi se budući studenti pripremali za nastavak obrazovanja u Turskoj.

Ministar je, poslednjeg dana višednevne radne posete Turskoj, razgovarao i sa potpredsednikom Unije komora i robnih berzi Turske (TOBB) Faikom Javuzom, sa kojim je postigao dogovor o bližoj saradnji i motivisanju turskih privrednika za ulaganja u Srbiju.

TOBB je uključen u modernizaciju carinskih prelaza u Srbiji, od kojih je šest završeno, a na deset se još izvode radovi, pri čemu je predloženo da ta komora svojim iskustvom tehnički pomogne organizaciji industrijskih zona u nerazvijenim područjima.

Ugljanin je kao gost prisustvao i svečanom ručku koji je povodom sastanka Zajedničkog komiteta Turske i Evropske unije organizovao ministar za evrointegracije i glavni pregovarač sa EU Egmen Bagiš, a na kojem su bili i predstavnici EU.

Bagiš je naveo da podržava Srbiju na putu u EU i ponudio pomoć i saradnju ministarstva kojim rukovodi Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u oblasti evrointegracija, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik