Ponovo radovi na obilaznici

Bez autora
Apr 25 2011

Posle tri godine i komplikovanih međunarodnih tendera, obilaznica oko Beograda opet je veliko gradilište. Radi se na četiri lokacije, ali će, zbog kratkih rokova, radovi biti ubrzani na celoj trasi. Obilaznica oko glavnog grada, koja bi trebalo da bude završena do 2013. godine, košta koliko i severni krak Koridora 10.Javno preduzeće "Putevi Srbije" trenutno je jedan od najvećih investitora na Balkanu. Novac za obilaznicu dolazi iz međunarodnih kredita, a, kako stvari sada stoje, ostvariće se i velika ušteda.

Ponovo radovi na obilazniciObilaznica oko Beograda opet je veliko gradilište. Radi se na četiri lokacije, ali će, zbog kratkih rokova, radovi biti ubrzani na celoj trasi.

Posle tri godine i komplikovanih međunarodnih tendera, obilaznica oko Beograda opet je veliko gradilište. Radi se na četiri lokacije, ali će, zbog kratkih rokova, radovi biti ubrzani na celoj trasi.

Obilaznica oko glavnog grada, koja bi trebalo da bude završena do 2013. godine, košta koliko i severni krak Koridora 10.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" trenutno je jedan od najvećih investitora na Balkanu. Novac za obilaznicu dolazi iz međunarodnih kredita, a, kako stvari sada stoje, ostvariće se i velika ušteda.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da je investicija vredna 105 miliona evra, a kredit vredan 155 milona evra dobijen je od Evropske banke za obnovu i razvoj Evropske investicione banke.

"Razliku od 50 miliona evra utrošićemo da završimo pun profil autoputa od Dobanovaca do Ostružnice. Biće angažovano 1.000 radnika, a rok za završetak je 1. april 2013. godine", naveo je Drobnjak.

Radovi su počeli na petlji Batajnica, gde dve domaće firme grade dva mosta dužine 1.500 metara, koji imaju 50 stubova i četiri ulazne rampe. Ta petlja usmeriće saobraćaj sa novosadskog puta na Dobanovce i na već izgrađenu obilaznicu.

"Firme 'Ratko Mitrović' i 'Planum' ovoga leta planiraju da na izgradnji dva mosta angažuju 400 radnika, što će biti dovoljno da se ovaj posao uradi u roku", rekao je šef gradilišta na petlji Batajnica, Radivoje Radić.

Mostovi najkomlikovaniji deo obilaznice

Autoput od petlje Batajnica do pravca Zagreb-Beograd i petlje Dobanovci uključujući i petlju, gradi austrijski "Štrabag", čiji je podizvođač domaća firma "Interkop". Vrednost posla je 29 miliona evra.

Dragan Ršumović iz "Štrabaga" kaže da će povećavati broj radnika i mašina u skladu sa potrebama.

Najkompleksniji deo obilaznice su tri mosta od Orlovače do Bubanj Potoka, duga 5,4 kilometra. Oni spajaju tunel "Straževicu" sa petljom "Orlovača" i na tom potezu uveliko se postavljaju temelji stubova budućih mostova.

Dejan Bulajić iz "Primorja Ajdovščine" kaže da najduži most od 630 metara radi ta firma, dok druga dva od 550 metara i 70 metara radi "Ratko Mitrović".

Prema njegovim rečima, deo radnika i mašina došao je iz Slovenije i oni su se lepo uklopili.

Obilaznica oko Beograda počela je da se gradi početkom devedesetih godina prošlog veka. Njenim završetkom izmestiće se tranzitni saobraćaj iz centra grada i rasteriti most "Gazela" do 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik