Potpisan predugovor sa kompanijom iz Kine za izgradnju dela Koridora 11

Bez autora
Dec 27 2012

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Vlade Republike Srbije potpisalo je danas predugovor za izgradnju dela Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije “Šandong hajspid grup” iz Kine, a vrednost te investicije iznosi 333 miliona dolara. Ovaj dokument su potpisali ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, predstavnik pomenute kompanije Liu Cičeng i direktor preduzeća “Koridori Srbije” Dmitar Đurović. Uskoro će biti potpisan i konačni ugovor, a prvi radovi mogli bi da počnu već u martu naredne godine. Izgradnja te dve deonice, u ukupnoj dužini od oko 50 kilometara, biće finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5 posto, a maksimalno odstupanje od projektovane cene će biti do 10 posto. Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće 51 posto, a srpskih preduzeća 49 posto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70 posto, dok će kineska kompanija angažovati deo naše radne snage.

Potpisan predugovor sa kompanijom iz Kine za izgradnju dela Koridora 11Ministarstvo građevinarstva i urbanizma Vlade Republike Srbije potpisalo je danas predugovor za izgradnju dela Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije “Šandong hajspid grup” iz Kine, a vrednost te investicije iznosi 333 miliona dolara.

Ovaj dokument su potpisali ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, predstavnik pomenute kompanije Liu Cičeng i direktor preduzeća “Koridori Srbije” Dmitar Đurović.

Ilić je tom prilikom najavio da će uskoro biti potpisan i konačni ugovor, uz ocenu da bi prvi radovi mogli da počnu već u martu naredne godine.

Kako je objasnio, izgradnja te dve deonice, u ukupnoj dužini od oko 50 kilometara, biće finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5 posto, a maksimalno odstupanje od projektovane cene će biti do 10 posto.

Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće 51 posto, a srpskih preduzeća 49 posto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70 posto, naveo je ministar i objasnio da će i kineska kompanija angažovati deo naše radne snage.

Prema njegovim rečima, pripremni radovi trajaće tri meseca, a konačni rok za završetak autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga je 38 meseci.

Predviđena izgradnja autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka u potpunosti je finansijski pokrivena, istakao je Ilić i dodao da će se autoput od Beograda do Obrenovca graditi javno-privatnim partnerstvom.

Ova investicija, kako je naglasio, veoma je važna, a dogovor sa kineskom kompanijom pomogli su Ambasada Kine u Srbiji, Vlada Srbije i Kabinet predsednika Republike Srbije.

Đurović je poručio da je preduzeće “Koridori Srbije” spremno za realizaciju tog projekta i da će se potruditi da sve bude dobro urađeno i završeno u predviđenom roku.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšu ocenio je da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri u poslednje dve godine i da su nova Vlada Srbije i ministar Ilić dodatno unapredili tu saradnju.

Cičeng je podsetio na to da je kompanija “Šandong hajspid grup” izgradila najduži pomorski most na svetu, dug 42 kilometra, koji je otvoren u Kini u junu 2011. godine. Taj most sa 5.000 stubova, koji povezuje istočnu kinesku luku Đingdao i ostrvo Huangdao, koštao je više od 1,5 milijardi dolara, a radovi su trajali oko četiri godine, dodao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik