Potpisana Deklaracija za podršku projektima duž CETC koridora

Bez autora
Apr 20 2011

U Varaždinu je danas potpisana Hrvatska deklaracija za podupiranje europskog regionalnog razvoja kojom se podupiru projekti duž CETC koridora na području Republike Hrvatske. Prioritet CETC-a jest stvaranje najkraćeg i najbržega transportnoga koridora (cestovni, željeznički, avio i riječni prijevoz) u smjeru sjever-jug od Baltika do Jadrana. Koridor predstavlja prostor koji preko Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske spaja luku Rijeku sa Švedskom. CETC inicijativa ima za cilj pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti, gospodarskom razvoju i životnom standardu regija koje se nalaze unutar koridora, a u inicijativu je trenutno uključeno 17 regija iz Švedske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Inače, do 2010. godine, Varaždinska županija bila je jedina regija članica izvan EU-a.

Potpisana Deklaracija za podršku projektima duž CETC koridoraU Varaždinu je danas potpisana Hrvatska deklaracija za podupiranje europskog regionalnog razvoja kojom se podupiru projekti duž CETC koridora na području Republike Hrvatske, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Prioritet CETC-a jest stvaranje najkraćeg i najbržega transportnoga koridora (cestovni, željeznički, avio i riječni prijevoz) u smjeru sjever-jug od Baltika do Jadrana. Koridor predstavlja prostor koji preko Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske spaja luku Rijeku sa Švedskom. CETC inicijativa ima za cilj pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti, gospodarskom razvoju i životnom standardu regija koje se nalaze unutar koridora, a u inicijativu je trenutno uključeno 17 regija iz Švedske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Inače, do 2010. godine, Varaždinska županija bila je jedina regija članica izvan EU-a.

Ova pozitivna i pohvalna inicijativa korisna je za cijelu Hrvatsku jer može dovesti do snažnog razvoja prometnih koridora, a onda i značajnog gospodarskog razvoja te može općenito osnažiti ulogu Hrvatske na globalnoj karti, istaknuto je danas tijekom potpisivanja deklaracije. Cilj Deklaracije bio je okupiti relevantne institucije i tvrtke koje podupiru nastojanja članica CETC-ROUTE65, ali ne mogu biti izravno uključene u inicijativu. Deklaraciju su potpisali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke županije, Primorsko-goranske županije, Varaždinske županije, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Rijeke, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatskog znanstvenog društva za promet i Lučke uprave Rijeka.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar najavio je kako je cilj da se uskoro dođe i do europskog grupiranja za teritorijalnu suradnju (EGTC). "Svrha CETC-EGTC predstavlja jačanje institucionalne forme, a takvo grupiranje omogućava zajedničko upravljanje transnacionalnim projektima koji imaju veću potporu europskih institucija vezanih za europsku prometnu politiku. Hrvatske regije bi bile u statusu pridruženih članova, a punopravne članice bi postale ulaskom Hrvatske u Europsku uniju", istaknuo je.

Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako navedena Deklaracija daje dodatnu važnost ovom koridoru čime se jača njegova globalna uloga, ali i daje težina budućim projektima za koje će se sredstva tražiti u europskim fondovima. "Prije svega mislim na nizinsku prugu Rijeka-Budimpešta ukupne vrijednosti oko 4 milijarde eura za koju ćemo sredstva tražiti u europskim fondovima", istaknuo je državni tajnik te najavio daljnju podrški Ministarstva CETC Inicijativi.

Tijekom potpisivanja istaknuto je kako se daljnje aktivnosti CETC inicijative odnose na njenu institucionalizaciju na državnim i međudržavnim razinama, s ciljem da ova inicijativa preraste u općeprihvaćeni europski prometni koridor, a za realizaciju kojeg bi se mogla dobivati sredstva iz EU fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik