Poziv EPS-a međunarodnim investitorima

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković uputio je otvoreno pismo međunarodnim kompanijama da uzmu učešće u novom investicionom ciklusu koji pokreće ta kompanija. To bi moglo da bude investiranje u nove proizvodne pogone u Srbiji koji bi radili za potrebe EPS-a. Te investicije mogu da budu ili greenfield investicije ili ulaganja kroz privatizaciju srpskih firmi koje su nekada proizvodile ono što je potrebno EPS. Među partnerima kojima je upućeno pismo su - Alstom, Siemens, Babcock-Hitachi, Doosan Babcock, Bilfinger Berger Power Service, Rafako, SES, Silovije massini, Toshiba, ABB, Sulzer, Takraf, Krupp, Areva, Voith, KSB, Litostroj...

Poziv EPS-a međunarodnim investitorimaGeneralni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković uputio je otvoreno pismo međunarodnim kompanijama da uzmu učešće u novom investicionom ciklusu koji pokreće ta kompanija.

"To bi moglo da bude investiranje u nove proizvodne pogone u Srbiji koji bi radili za potrebe EPS-a. Te investicije mogu da budu ili greenfield investicije ili ulaganja kroz privatizaciju srpskih firmi koje su nekada proizvodile ono što je potrebno EPS-u", navodi se u pismu koje je 24. marta, generalni direktor EPS-a uputio na adrese generalnih direktora 18 međunarodnih kompanija.

Među partnerima kojima je upućeno pismo su - Alstom, Siemens, Babcock-Hitachi, Doosan Babcock, Bilfinger Berger Power Service, Rafako, SES, Silovije massini, Toshiba, ABB, Sulzer, Takraf, Krupp, Areva, Voith, KSB, Litostroj...

"Takav način investiranja i podsticaja domaćoj privredi mogao bi kompanijama koje se odluče na to da obezbedi i posebne pogodnosti na tenderima EPS-a za nabavku onoga što će nam biti potrebno u narednom investicionom ciklusu", naglasio je Marković.

On je izneo i ocenu da su "velike strane kompanije, proizvođači elektro i mašinske opreme, u vreme najveće investicione izgradnje elektroenergetskih objekata u Srbiji, pa i tokom obnove, modernizacije i redovnih remonta postrojenja u Srbiji, imale su u Elektroprivredi Srbije pouzdanog partnera".

"Visoka pouzdanost EPS-a dobrim delom ostvaruje se i oslanjanjem na originalne proizvođače opreme i njihove pravne sledbenike", dodao je on.

Marković je potencijalne ulagače podsetio "da je zakonodavstvo Srbije u potpunosti izjednačilo tretman stranih i domaćih proizvođača u pogledu konkurentnosti u Srbiji".

"Verujem da znate da je u poslednje vreme veoma izražen pritisak raznih re-inženjering kompanija iz Evrope i sa Dalekog istoka", rekao je on i napomenuo "da načela transparentnosti ne omogućuju posebno povlašćen položaj originalnih proizvođača čija se oprema i sada nalazi u proizvodnim kapacitetima EPS-a".

Pozivajući strane kompanije da investiraju u srpsku privredu, Marković je rekao da očekuje konkretne planove i sugestije, kako bi, posle toga, EPS, u saradnji sa nadležnim državnim organima, pokrenuo inicijative za stvaranje zakonskih pretpostavki za odlučniji ulazak i investicije EPS-ovih partnera u srpsku privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik