Privlačenjem investicija do bržeg lokalnog i ekonomskog razvoja

Bez autora
Nov 27 2012

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da je Vlada opredeljena da podrži proinvesticioni model i da je u prvih sto dana rada usvojila niz važnih mera za poboljšanje investicione klime. Zadatak Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave je da bude kopča između centralne i lokalne vlasti.Cilj je da se stvori mnogo malih motora koji će sa velikima pokrenuti bolji život u Srbiji. Resorno ministarstvo ima jedan jedini cilj, a to je bolji i brži lokalni i ekonomski razvoj u službi građana, što znači i bolji kontakt centralne, pokrajinske i lokalne vlasti.

Privlačenjem investicija do bržeg lokalnog i ekonomskog razvojaMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da je Vlada opredeljena da podrži proinvesticioni model i da je u prvih sto dana rada usvojila niz važnih mera za poboljšanje investicione klime.

Kalanović je na Drugom samitu gradonačelnika, predsednika opština i privrednika istakla da je zadatak Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave da bude kopča između centralne i lokalne vlasti.

Cilj je da se stvori mnogo malih motora koji će sa velikima pokrenuti bolji život u Srbiji. Resorno ministarstvo ima jedan jedini cilj, a to je bolji i brži lokalni i ekonomski razvoj u službi građana, što znači i bolji kontakt centralne, pokrajinske i lokalne vlasti.

Vlada je u prvih sto dana rada ukinula 138 parafiskalnih nameta i izjednačila cene komunalnih usluga za građane i privredne subjekte što nije bilo popularno. Ukinut je 121 namet na republičkom nivou, 12 na lokalnom i pet i na republičkom i na lokalnom nivou u cilju rasterećenja investitora.

Nije prirodno da kroz proinvesticioni model izdvajamo ozbiljne sume za privlačenje investitora, a da ih nakon toga opteretimo sa firmarinama od po nekoliko desetina miliona evra, rekla je ona.

Prema njenim rečina, svakog investitora moramo da zadržimo boljim poslovnim okruženjem i smanjenjem nameta.

Srbija ima ogromne potencijale - prirodne, ljudske i svake druge, ali oni nisu ni izbliza iskorišćeni.

Kalanović je dodala da je prošle godine napravljen izvestan korak u privlačenju investitora, pa se Srbija od 2011. godine sa 95. mesta po izveštaju Svetske banke o privlačnosti za investicije ove godine pomerila na 86. mesto.

Na skupu, između ostalih, učestvuje i predsednik Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije Saša Paunović, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin i direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik