Prvi ruski voz od sutra na srpskim prugama

Bez autora
Mar 06 2012

Novi dizel-motorni voz iz Rusije, prvi od 12 naručenih, krenuo je danas promotivno srpskim prugama, a od sutra će redovno saobraćati između Beograda i Vršca. "Železnice Srbije" prvi put nakon pune tri decenije kupile su novi voz. U naredna dva meseca iz Rusije će stići još dva ruska voza. Svih dvanaest vozova ruske kompanije "Metrovagonmaš" biće isporučeno srpskim železnicama sukcesivno do kraja ove godine. Vrednost ovih dvanaest garnitura iznosi oko 43 miliona švajcarskih franaka, a sredstva su obezbeđena iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime". Prvi novi ruski dizel-motorni voz od srede, 7. marta 2012. godine, svakodnevno će saobraćati između železničkih stanica Beograd Dunav i Vršac. Ovaj dizel-motorni voz namenjen je prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektrificiranim prugama. Voz je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim domaćim i međunarodnim standardima.

Prvi ruski voz od sutra na srpskim prugamaNovi dizel-motorni voz iz Rusije, prvi od 12 naručenih, krenuo je danas promotivno srpskim prugama, a od sutra će redovno saobraćati između Beograda i Vršca.

"Železnice Srbije" prvi put nakon pune tri decenije kupile su novi voz. U naredna dva meseca iz Rusije će stići još dva ruska voza. Svih dvanaest vozova ruske kompanije "Metrovagonmaš" biće isporučeno srpskim železnicama sukcesivno do kraja ove godine. Vrednost ovih dvanaest garnitura iznosi oko 43 miliona švajcarskih franaka, a sredstva su obezbeđena iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime".

Prvi novi ruski dizel-motorni voz od srede, 7. marta 2012. godine, svakodnevno će saobraćati između železničkih stanica Beograd Dunav i Vršac.

Ovaj dizel-motorni voz namenjen je prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektrificiranim prugama. Voz je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim domaćim i međunarodnim standardima. Voz može da se kreće brzinom od 120 kilometara na sat.

Novi dizel-motorni vozovi na neelektrificiranim prugama u Srbiji sukcesivno će zameniti  putničke garniture, stare preko trideset godina, koje su danas još uvek u saobraćaju. Takođe, nove dizel – motorne garniture zameniće u saobraćaju i vozove sa dizel lokomotivama, što je u saobraćajnom i ekonomskom pogledu znatno racionalnije, efikasnije i jeftinije.

Na inicijativu "Železnica Srbije" predloženo je da se iz ruskog kredita ukupno vrednog oko 800 miliona dolara izdvoji oko 100 miliona dolara za nabavku još oko 25 ovakvih vozova za lokalni i regionalni saobraćaj. Po stručnim analizama, Srbiji je potrebno ukupno četrdesetak ovakvih vozova, pa bi nabavkom dodatnih garnitura iz ruskog kredita lokalni i regionalni saobraćaj na neelektrificiranim prugama u Srbiji mogao dugoročno da funkcioniše mnogo kvalitetnije, efikasnije i uspešnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik