Razgovori o realizaciji projekta plovnog kanala Beograd – Solun

Bez autora
Jan 22 2013

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da poseta ministra Milana Bačevića Kini ima veliki značaj za razvoj i prosperitet naše zemlje, mobilizaciju resursa i pokretanje privrede u celini. Cilj ove posete predstavljaju preliminarni pregovori u vezi sa realizacijom projekta plovnog kanala Beograd – Solun, čijom bi se izgradnjom vodenim putem povezale Srbija, Makedonija, Grčka sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta. Realizacijom ovog značajnog projekta, pored plovnog povezivanja pomenutih zemalja, bili bi stvoreni uslovi i za razvoj Srbije u oblasti saobraćaja i energetike, a izgradnjom irigacionih sistema na obalama Morave poboljšavaju se i uslovi za razvoj poljoprivrede i privrede u celini.

Razgovori o realizaciji projekta plovnog kanala Beograd – SolunMinistarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da poseta ministra Milana Bačevića Kini ima veliki značaj za razvoj i prosperitet naše zemlje, mobilizaciju resursa i pokretanje privrede u celini.

U saopštenju se navodi da cilj ove posete predstavljaju preliminarni pregovori u vezi sa realizacijom projekta plovnog kanala Beograd – Solun, čijom bi se izgradnjom vodenim putem povezale Srbija, Makedonija, Grčka sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta.

Realizacijom ovog značajnog projekta, pored plovnog povezivanja pomenutih zemalja, bili bi stvoreni uslovi i za razvoj Srbije u oblasti saobraćaja i energetike, navodi se u saopštenju i dodaje da se izgradnjom irigacionih sistema na obalama Morave poboljšavaju i uslovi za razvoj poljoprivrede i privrede u celini.

Resorno ministarstvo je spremno da do polovine 2013. godine završi kompletnu dokumentaciju za prostorni plan područja posebne namene i da se na tom delu plovnog puta predvide svi infrastrukturni objekti.

Tokom posete Bačevića Pekingu biće razgovora i o Nacrtu protokola o razumevanju sa državnom kineskom kompanijom “China Gezhouba Group Corporation”.

Na osnovu njega će potom biti urađena studija izvodljivosti, kao i ozbiljne analize, provere i istraživanja mogućnosti razvoja i realizacije ovog projekta.

Nacrt protokola o razumevanju samo je prvi korak ka mogućoj realizaciji ovog značajnog projekta i tek nakon toga može se pristupiti donošenju konačne odluke o istom prikupljanjem svih raspoloživih podataka, sugestija i uputstava o projektu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik