Rekonstrukcija železničke infrastrukture - vrednost 800 miliona dolara

Bez autora
Apr 26 2011

Od ruskog kredita za obnovu železničke infrastrukture u Srbiji, u vrednosti od 800 miliona dolara biće obnovljene ili izgrađene pruge u dužini od 360 kilometara. Najveći deo obnove odnosiće se na prugu Beograd-Bar, ali sa predstavnicima Ruskih državnih železnica još teku pregovori na ovu temu, pa još nije poznato koje će srpske, a koje ruske firme učestvovati u radovima. Jedan od predloga je da Rusi većim delom daju materijal, a da onda veći deo na izvođenju radova dobiju srpske kompanije. Očekuje se nastavak pregovora u narednih mesec dana, a projektna dokumentacija će biti završena na vreme. Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su 15. aprila u Beogradu protokol o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj infrastrukture.

Rekonstrukcija železničke infrastrukture - vrednost 800 miliona dolaraOd ruskog kredita za obnovu železničke infrastrukture u Srbiji, u vrednosti od 800 miliona dolara biće obnovljene ili izgrađene pruge u dužini od 360 kilometara.

Najveći deo obnove odnosiće se na prugu Beograd-Bar, ali sa predstavnicima Ruskih državnih železnica još teku pregovori na ovu temu, pa još nije poznato koje će srpske, a koje ruske firme učestvovati u radovima.

Jedan od predloga je da Rusi većim delom daju materijal, a da onda veći deo na izvođenju radova dobiju srpske kompanije.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je da očekuje nastavak pregovora u narednih mesec dana i da će projektna dokumentacija biti završena na vreme.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su 15. aprila u Beogradu protokol o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj infrastrukture.

Projekti od ruskog kredita:

1. Rekonstrukcija železničke pruge Pančevo-Beograd, u dužini od 15 km
2. Izgradnja železničke pruge Valjevo-Loznica, u dužini 68 kilometara;
Pruga će biti elektrificirana, propusna moć 50 pari vozova dnevno. Projektovana za brzinu od 120 kilometara na sat.
3. Rekonstrukcija tehničke stanice Zemun i izgradnja dve tehničko-putničke stanice: Zemun i Kijevo
4. Rekonstrukcija železničke pruge Beograd–Bar (dužina pruge 455 km)
5. Rekonstrukcija Beogradskog železničkog čvora, uključujući izgradnju železničkog terminala Beograd

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik