Revizorska komisija čeka lokacijsku dozvolu za Predejane

Bez autora
Mar 29 2011

Državnoj revizorskoj komisiji pri Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja potrebno je između jednog i tri meseca da odluči da li će biti usvojena nova trasa autoputa kroz Predejane. Idejni projekat, koji su joj „Putevi Srbije” predali prošle nedelje, neće razmatrati dok joj ne bude dostavljena lokacijska dozvola.To je uobičajena procedura. Članovi komisije treba da ocene da li je finansijski i građevinski opravdana nova varijanta prema kojoj autoput prolazi kroz samo mesto, nadomak motela, ali iziskuje izmeštanje pruge.

Revizorska komisija čeka lokacijsku dozvolu za PredejaneDržavnoj revizorskoj komisiji pri Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja potrebno je između jednog i tri meseca da odluči da li će biti usvojena nova trasa autoputa kroz Predejane.

Idejni projekat, koji su joj „Putevi Srbije” predali prošle nedelje, neće razmatrati dok joj ne bude dostavljena lokacijska dozvola. To je uobičajena procedura, tvrdi Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

Članovi komisije treba da ocene da li je finansijski i građevinski opravdana nova varijanta prema kojoj autoput prolazi kroz samo mesto, nadomak motela, ali iziskuje izmeštanje pruge. Na njima je da utvrde njene prednosti i mane u odnosu na već postojeću, koja tunelima zaobilazi Grdeličku klisuru i Predejane. Za prvobitnu trasu je završena projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola, ali se meštani i Skupština grada Leskovca bore protiv toga da ona bude realizovana. Oni strahuju da će Predejane biti skrajnuto i da će 200 ljudi koji rade u motelu ostati bez posla.

Projektanti su proračunali da bi izgradnja autoputa prema novom nacrtu donela uštedu od oko 10 miliona evra. Ali bi, kako je nedavno proračunao direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak odgodila početak radova za godinu do godinu i po dana. Osim toga, najverovatnije bi, prema njegovom mišljenju, morao da se ponovo podnese zahtev za finansiranje kod Evropske investicione banke i obezbede dodatne pare za eksproprijaciju pedesetak kuća i izmeštanje pruge.

Međutim, „Politikin” sagovornik koji je zahtevao anonimnost, imao je uvid u projekte obe varijante, i tvrdi da je u predračunsku vrednost od oko 3,3 milijarde dinara za novu trasu autoputa uračunata izgradnja, eksproprijacija zemljišta i izmeštanje pruge. On veruje da finansijer ne bi pravio pitanje za tu opciju, jer eksproprijacija nije urađena ni za tunelsku varijantu. Dok je za izradu glavnog projekta za novu trasu potrebno još četiri meseca, te nekog drastičnog zaostatka u vremenu, prema njegovom mišljenju, ne bi bilo.

Sa druge strane, u preduzeću „Koridori Srbije”, koje odnedavno vodi sve poslove oko izgradnje Koridora 10, o tome ništa ne znaju. Bez obzira na to što se meštani bune i insistiraju na novoj trasi, što su „Putevi Srbije” (koji su do sada bili zaduženi za eksproprijaciju i projekte) u CIP-u naručili izradu idejnog projekta nove trase autoputa kroz samo mesto, „Koridori Srbije” se drže zacrtanog plana. Ovo preduzeće priprema tender za 12 kilometara deonice od Grdelice do Caričine doline, što podrazumeva izgradnju tunela kod Predejana. Niko ih, kako kažu, nije zvanično obavestio da je naručen, odnosno urađen idejni projekat za novu trasu autoputa.

Ne želeći da spekulišu šta bi bilo ako bi revizorska komisija usvojila novu trasu, koliko bi to odgodilo početak radova i da li bi morali da podnose novi zahtev za kredit, u „Koridorima Srbije” kažu da je trasa Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru definisana Prostornim planom područja infrastrukturnog koridora Niš – makedonska granica. Oni podsećaju da je Republička revizorska komisija (kao najviše stručno telo u Srbiji) pregledala projektno rešenje i dala pozitivno mišljenje o projektom definisanoj trasi, na osnovu kojeg je preduzeće „Koridori Srbije” otpočelo realizaciju projekta.

– Eksproprijacija na deonici Grdelica – Caričina dolina je u pripremnoj fazi, što znači da je u toku „cepanje parcela” u katastru Leskovca. Po završetku toga počeće eksproprijaciji – navedeno je u pisanom odgovoru preduzeća „Koridori Srbije”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik