Ruski vozovi stižu u Srbiju

Bez autora
Jul 20 2011

Prve nove dizel motorne garniture ruske proizvodnje, posle tri decenije, biće isporučene "Železnicama Srbije" u septembru. Do 2012. godine, 12 ovakvih vozova biće raspoređeno po Srbiji, a naročito u ruralne krajeve koji nemaju elektrificiranu prugu. Ovo bi trebalo da podstakne i lokalne samouprave da razviju putnički saobraćaj koji sada zbog nedostatka voznih sredstava zamire.Prva garnitura "Metrovagonmaš" fabrike je gotova, pa je ruski partner, koji je dobio tender vredan 43 miliona švajcarskih franaka pozvao novinare i rukovodstvo "Železnica" da se uvere u kvalitet koju imaju ovi vozovi.

Ruski vozovi stižu u Srbiju"Železnicama Srbije" će u septembru biti isporučeni prvi dizel-motorni vozovi ruske proizvodnje. Vozovi mogu da razviju brzinu i do 150 kilometara na čas, ali to će biti moguće tek posle rekonstrukcije srpskih pruga.

Prve nove dizel motorne garniture ruske proizvodnje, posle tri decenije, biće isporučene "Železnicama Srbije" u septembru. Do 2012. godine, 12 ovakvih vozova biće raspoređeno po Srbiji, a naročito u ruralne krajeve koji nemaju elektrificiranu prugu.

Ovo bi trebalo da podstakne i lokalne samouprave da razviju putnički saobraćaj koji sada zbog nedostatka voznih sredstava zamire.

Prva garnitura "Metrovagonmaš" fabrike je gotova, pa je ruski partner, koji je dobio tender vredan 43 miliona švajcarskih franaka pozvao novinare i rukovodstvo "Železnica" da se uvere u kvalitet koju imaju ovi vozovi.

Voz, koji ima bogatu opremu, 120 mesta za sedenje, klima-uređaj i video-nadzor, zadovoljava evropske standarde.

Direktor direkcije za transport "Železnice Srbije" Dragan Grujić kaže da su za proizvodnju ovih vozova korišćene komponente koje su zastupljenje i kod ostalih eminentnih proizvođača.

Novac za nabavku vozova dala je Međunarodna železnička banka "Eurofima", a posle otvaranja ponuda, ruska strana bila je daleko najpovoljnija, pa je, umesto 10, za isti kredit kupljeno 12 garnitura.

U "Železnicama" su zadovoljni kvalitetom, pa se traži način da se 100 od 800 miliona dolara, ruskog kredita namenjenog infrastrukturi, uloži u kupovinu baš ovih vozova.

"Ukoliko realizujemo ruski kredit, jedan deo tog kredita možemo da usmerimo u nabavku novih dizel-motornih vozova", kaže generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i dodaje da se već razgovara sa ruskim partnerima, a da postoji i podrška Ministarstva i ministra Milutina Mrkonjića.

Kupljeni vozovi mogu da razviju brzinu i do 150 kilometara na čas, ali to će biti moguće tek posle rekonstrukcije srpskih pruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik