SAD jedan od najvećih investitora u Srbiji

Bez autora
Dec 12 2011

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija, prema njihovim podacima, od preko 1,5 milijardi dolara. Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) iznos neto direktnih stranih ulaganja u novcu iz SAD u periodu od 2000. do avgusta 2011. godine je 267,8 miliona dolara. Međutim, jedan broj američkih investicija u Srbiji je došao preko filijala njihovih kompanija u Holandiji. Holandija je trenutno drugorangirani strani investitor sa ulaganjima od 1,833 milijardi dolara zaključno sa avgustom ove godine i jedan značajan deo tih ulaganja je zapravo američki kapital. Najveća američka ulaganja odnose se na kompanije Philip Morris, U.S. Steel, Pepsi Co, Coca Cola, Ball Corporation, Cooper Tire i Microsoft. Veliki simbolički značaj za Srbiju ima otvaranje razvojnog centra kompanije Microsoft u Beogradu 2005. godine, koji je tada predstavljao jedan od samo tri takva centra u svetu. Ovu godinu obeležio je dolazak novih američkih investitora, a to su Cooper Tires, Johnsons Controls, NCR, Sitel.

SAD jedan od najvećih investitora u SrbijiSjedinjene Američke Države (SAD) su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija, prema njihovim podacima, od preko 1,5 milijardi dolara.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) iznos neto direktnih stranih ulaganja u novcu iz SAD u periodu od 2000. do avgusta 2011. godine je 267,8 miliona dolara. Međutim, jedan broj američkih investicija u Srbiji je došao preko filijala njihovih kompanija u Holandiji. Holandija je trenutno drugorangirani strani investitor sa ulaganjima od 1,833 milijardi dolara zaključno sa avgustom ove godine i jedan značajan deo tih ulaganja je zapravo američki kapital.
 
Najveća američka ulaganja odnose se na kompanije Philip Morris, U.S. Steel, Pepsi Co, Coca Cola, Ball Corporation, Cooper Tire i Microsoft. Veliki simbolički značaj za Srbiju ima otvaranje razvojnog centra kompanije Microsoft u Beogradu 2005. godine, koji je tada predstavljao jedan od samo tri takva centra u svetu. Ovu godinu obeležio je dolazak novih američkih investitora, a to su Cooper Tires, Johnsons Controls, NCR, Sitel.
 
Takođe, i u periodu krize, već prisutni investitori su nastavili sa značajnim ulaganjima. Kompanija U.S. Steel je u novu opremu za zaštitu životne sredine u Smederevu u uložila skoro 60 miliona evra u prethodne dve godine. Ball Packaging je u proširenje kapaciteta uložio 35 miliona evra što je omogućilo otvaranje 40 novih radnih mesta. Nova linija za proizvodnju limenki radi sa kapacitetom od blizu 750 milioan limenki godišnje.
 
U strukturi našeg izvoza u SAD zastupljeni su osim proizvoda od metala (bakarnih i mesinganih limova i ploča), automobilske gume za poljoprivredna vozila, proizvodi odbrambene industrije, konditorski proizvodi, sušeno, smrznuto voće i proizvodi od voća, jestive pečurke, alkoholna pića. Najveći izvoznici u SAD u 2010 su: Prvi partizan Užice, Valjaonica bakra Sevojno, Hemofarm Vršac, Rumaguma Ruma, Van Drunen Farms, Zastava oružje Kragujevac, Delta DMD.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, započeo je danas petodnevnu zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama u okviru koje će obići gradove Njujork, Vašington i Čikago. Tokom posete, ministar Ćirić susrešće se sa investitorima koji su već prisustni u Srbiji ali i sa potencijalnim ulagačima u našu zemlju kojima će kroz veliki broj Poslovnih skupova predstaviti privredni i investicioni potencijal Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik