"Spremanje" opština za investicije

Bez autora
Feb 18 2013

Srbija ove godine očekuje investicije vredne dve milijarde evra. Kako bi se privukao inostrani kapital započeta je kampanja čiji je cilj da se državna, pokrajinska i opštinske vlasti pripreme za stvaranje što boljih uslova poslovanja. Srbija ima dva grada u 10 najboljih u Evropi po troškovima ulaganja - Inđiju i Sremsku Mitrovicu.Na redu za promociju je novih sedam. Kako bi privukli investicije i pomogli privredi imaju zadatak da odrede sektor za koji misle da je najbolji. Paraćin već ima plan.

"Spremanje" opština za investicijeKako bi se privukao inostrani kapital započeta kampanja čiji je cilj da se državna, pokrajinska i opštinske vlasti pripreme za stvaranje što boljih uslova poslovanja.

Srbija ove godine očekuje investicije vredne dve milijarde evra. Kako bi se privukao inostrani kapital započeta je kampanja čiji je cilj da se državna, pokrajinska i opštinske vlasti pripreme za stvaranje što boljih uslova poslovanja.

Srbija ima dva grada u 10 najboljih u Evropi po troškovima ulaganja - Inđiju i Sremsku Mitrovicu.

Na redu za promociju je novih sedam. Kako bi privukli investicije i pomogli privredi imaju zadatak da odrede sektor za koji misle da je najbolji. Paraćin već ima plan.

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović kaže da grad u poslednje vreme postigao veliki napredak u proizvodnji hrane, pre svega, prerade mesa i mesnih prerađevina.

"Imamo veliki broj malih firmi koje se razvijaju iz dana u dan i očejukem da će to biti neko polje u kojem će se razvijati industrija u budućnosti", rekao je Paunović.

Vojvođanski način za privlačenje ulaganja to jest "vojvođanski standard" moraće da ispuni svaka lokalna samouprava do kraja sledeće godine. Osim investitorima, planirano je da se opština približi i građanima.

"To znači da ima sistem 48 sati, gde svaki građanin putem mejla, faksa, telefonom ili direktno sa zaposlenima u javnom sektoru u datom gradu ili opštini može da prijavi svoj problem, a da onda u roku od 48 sati dobije povratnu informaciju šta je uzrok problema i kada se očekuje da će problem biti rešen", objasnio je Branislav Bugraski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Da li će investitor doći ako zna da je Srbija od 185 zemalja na 179. mestu po izdavanju građevinskih dozvola i da će mu za njeno dobijanje biti potrebno 269 dana i 18 procedura.

Koliki je podsticaj što smo 82. po zaštiti investitora, a pritom se pravila menjaju kako se menja mesto u kojem se posluje.

Bogdan Komlenac iz komapnije "Knjaz Miloš" kaže da je jedan od ključnih problema koji pokušava da se reši sa lokalnom samoupravom, a koji je nasleđen, je lokalna taksa za vodu, koju kompanija plaća godinama unazad i koja iznosi godišnje pola miliona evra.

"Komopanija Knjaz Miloš je jedina kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom mineralne vode koja plaća takvu vrstu nameta", kaže Bogdan Komlenac.

Plan države za godinu pred nama je dve milijarde evra investicija a potrebno je - pet milijardi godišnje kako bi građani Srbije živeli bolje i privreda mogla da se nosi s konkurencijom u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik