Spremni projekti za proširenje Državnog data centra u Kragujevcu

Bez autora
Apr 10 2024

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas izgradnju bloka dva Državnog data centra u Kragujevcu, kapaciteta od čak 16 MW, kao i nabavku novog superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije, koji će biti najveći u Jugoistočnoj Evropi.

Jovanović je, na otvaranju konferencije „Putovanje u pametniju budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji”, koja se održava u Kragujevcu, istakao da je taj centar simbol srpske digitalizacije i eUprave i čvrst temelj za to da dostignemo ambiciozne ciljeve u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027”.

On je ukazao na značaj realizacije ovog plana za građane – od daljeg podizanja životnog standarda, intenzivne modernizacije, industrijalizacije, razvoja infrastrukture do integralnog razvoja celokupne države.

Ne postoji deo Srbije koji nije obuhvaćen ovim planom, rekao je Jovanović i istovremeno predočio da se Kragujevac, zahvaljujući ulaganjima države u digitalizaciju i industrijalizaciju, transformisao u srpsku silicijumsku dolinu, te da su uveliko spremni projekti za dalja ulaganja u njegovu modernizaciju.

Ministar je istakao da su u Kragujevcu u rekordnom roku izgrađena i počela sa radom dva objekta Državnog data centra, dok su projekti za proširenje dodatnih modula ovog centra spremni.

Naime, kako je najavio, planiramo i izgradnju bloka dva kapaciteta od čak 16 MW, kao i nabavku novog superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije, koji će biti najveći u Jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, u februaru su otpočeli radovi na izgradnji inovacionog distrikta, u kojem će članovi IT zajednice moći da rade, a posebno mesto će imati nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Tu će se nalaziti i centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering, prostor za obuku studenata, precizirao je ministar i dodao da će u okviru inovacionog distrikta biti formiran i „Smart city centar” za razvoj pametnih energetskih sistema i umrežavanje pametne infrastrukture.

Kragujevac je, prepoznajući digitalizaciju kao najvažniji katalizator inovacija, gotovo najviše od svih gradova i opština uradio u oblasti otvorenih podataka, ukazao je ministar i naveo da se ovaj grad trenutno nalazi na drugom mestu po broju otvorenih podataka, sa 215 resursa na nacionalnom Portalu otvorenih podataka.

Prema njegovim rečima, ovakvi podaci su od suštinskog značaja za efikasno planiranje i donošenje odluka i pružanje kvalitetnih usluga za građane, izgradnju pametnijih i održivijih zajednica.

Konferenciju organizuje Nordijska poslovna alijansa, u saradnji sa nordijskim ambasadama u Srbiji, NALED-om i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Cilj konferencije je da se pokrene mapa puta pametnih gradova za Srbiju, koristeći znanja i iskustva nordijskih zemalja, zajedno sa dobrim primerima koji se primenjuju u gradovima i opštinama u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik