Srpske železnice i češki partneri zainteresovani za modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad

Bez autora
Jan 31 2013

Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, prioritetan je zadatak “Železnica Srbije” i interes države, jer je reč o jedinoj neelektrificiranoj deonici na ovom značajnom međunarodnom pravcu. Izgradnja ove pruge predstavljaće i značaj posao za srpsku privredu, a češke kompanije spremne su da već u proleće ove godine, nakon potpisivanja svih ugovora, započnu radove na ovom delu Koridora 10. Ovo je zaključeno na sastanku koji je danas u Beogradu održao generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, sa delegacijom češke železničke kompanije “AŽD” (Automatizacija železničkog transporta), koju je predvodio Rene Šigut, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu.

Srpske železnice i češki partneri zainteresovani za modernizaciju pruge Niš – DimitrovgradModernizacija i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, prioritetan je zadatak “Železnica Srbije” i interes države, jer je reč o jedinoj neelektrificiranoj deonici na ovom značajnom međunarodnom pravcu.

Izgradnja ove pruge predstavljaće i značaj posao za srpsku privredu, a češke kompanije spremne su da već u proleće ove godine, nakon potpisivanja svih ugovora, započnu radove na ovom delu Koridora 10.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je danas u Beogradu održao generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, sa delegacijom češke železničke kompanije “AŽD” (Automatizacija železničkog transporta), koju je predvodio Rene Šigut, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu.

Modernizacij i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, jedan je od najznačajnijih investicionih projekata srpskih železnica, a finansiranje radova predviđeno je iz kredita Češke eksportne banke vrednog 120 miliona evra, na osnovu međudržavnog sporazuma između dve zemlje.

Srpske železnice i “AŽD” izrazile su zainteresovanost da se sva do sada otvorena pitanja u pregovorima između srpske i češke strane u obostranom interesu što pre usaglase, kako bi modernizacija niške pruge mogla da otpočne.
Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima uključivanja češke kompanije “AŽD” u druge projekte modernizacije srpskih železnica, za šta su češki partneri pokazali veliku zainteresovanost.

Generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović istakao je da će svi imati iste uslovi i mogućnosti da učestvuju u ovim projektima i da će srpske železnice nastojati da se radi što efikasnije, a da će posao dobijati najbolji i najpovoljniji.

U projektima modernizacije srpskih železnica svi će imati mogućnosti da ravnopravno učestvuju, a čitav postupak i procedura biće potpuno transparentni, poručio je Simonović češkim partnerima.

“AŽD” je ovom prilikom podsetio da je ova češka kompanija u Srbiji prisutna već devet godina i da je do sada u našoj zemlji uradila oko 150 skretničkih uređaja i 13 putnih prelaza, od kojih su deset bili donacija češke Vlade, posredstvom Češke razvojne agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik