Stimulacione mere za investiture u Beogradu

Bez autora
Dec 16 2012

Na inicijativu Privredne komore Beograda i Sekretarijata za privredu, odbornici Skupštine grada Beograda doneli su na današnjoj sednici novu odluku o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kojom se stimuliše investiciona gradnja privredno-proizvodnih prostora u Beogradu. Na ovaj način će se posebnim pravnilnikom, koje će doneti Gradsko veće, utvrđivati naknada za građevinsko zemljište. Cilj je da se stvore povoljniji uslovi za investiranje i otvore mogućnosti za nova radna mesta i to umanjenjem naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Odlukom je takođe predviđeno i da se za 50 posto umanjuje naknada za zemljište kod stambene gradnje ukoliko se ona plati jednokratno.

Stimulacione mere za investiture u BeograduNa inicijativu Privredne komore Beograda i Sekretarijata za privredu, odbornici Skupštine grada Beograda doneli su na današnjoj sednici novu odluku o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kojom se stimuliše investiciona gradnja privredno-proizvodnih prostora u Beogradu.

Kako je obrazložio Borisav Milutinović iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, na ovaj način će se posebnim pravnilnikom, koje će doneti Gradsko veće, utvrđivati naknada za građevinsko zemljište.

Cilj je da se stvore povoljniji uslovi za investiranje i otvore mogućnosti za nova radna mesta i to umanjenjem naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Odlukom je takođe predviđeno i da se za 50 posto umanjuje naknada za zemljište kod stambene gradnje ukoliko se ona plati jednokratno.  

Skupština grada Beograda donela je i Program uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za narednu godinu, za čiju su realizaciju planirana sredstva u iznosu od oko 15,4 milijarde dinara, što je više za skoro osam posto nego u 2012.   

Donete su i odluke o izradi dva plana detaljne regulacije, prvi za potez duž ulica Zemunska – Tošin bunar u Novom Beogradu i drugi za deo privredne zone u Vrčinu u Grockoj. Prema rečima Milana Vukovića, gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, predloženom granicom prvog plana razrađivaće se prostor površine od oko osam i po hektara, a orijentaciona površina drugog plana biće oko dva i po hektara. Izrada prvog plana poverena je Urbanističkom zavodu Beograda, a drugog preduzeću Style point iz Beograda. Rok je u oba slučaja dvanaest meseci. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik