Strane investicije 40% manje

Bez autora
Aug 02 2012

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih pet mjeseci ove godine iznosile su 107,6 miliona eura, što je 38,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 160,8 miliona eura, dok je istovremeno ostvaren odliv od 53,2 miliona eura. Najveći dio ulaganja je imao karakter vlasničkih, na koje se odnosilo 113,6 miliona eura, što čini 70,6 odsto ukupnog priliva u prvih pet mjeseci ove godine. U strukturi vlasničkih ulaganja 29,3 miliona eura se odnosilo na investicije u preduzeća i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine bio 84,3 miliona. Priliv u formi interkompanijskog duga iznosio je 44,2 miliona eura, a po osnovu povlačenja novca koji su rezidenti investirali u inostranstvu 2,9 miliona eura.

Strane investicije 40% manjeNeto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih pet mjeseci ove godine iznosile su 107,6 miliona eura, što je 38,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Pad investicija "Priliv stranih direktnih investicija od početka godine ima trend rasta i u maju je ostvaren najveći nivo", navodi se u Biltenu CBCG.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 160,8 miliona eura, dok je istovremeno ostvaren odliv od 53,2 miliona eura.

Najveći dio ulaganja je imao karakter vlasničkih, na koje se odnosilo 113,6 miliona eura, što čini 70,6 odsto ukupnog priliva u prvih pet mjeseci ove godine, prenos agencija MINA-business.

U strukturi vlasničkih ulaganja 29,3 miliona eura se odnosilo na investicije u preduzeća i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine bio 84,3 miliona.

Priliv u formi interkompanijskog duga iznosio je 44,2 miliona eura, a po osnovu povlačenja novca koji su rezidenti investirali u inostranstvu 2,9 miliona eura.

Odliv po osnovu povlačenja novca nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosio je 30 miliona eura, dok su ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosila 23,2 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik